Navigatie overslaan

Gro­ning­se scho­lie­ren maken bes­te pro­fiel­werk­stuk ter wereld

Esther en Ilvy, twee middelbare scholieren van het Maartenscollege in Haren, hebben de prijs voor het beste profielwerkstuk ter wereld gewonnen. Ze ontvingen de prijs tijdens de 18de International Conference of Young Scientists in Moskou. Eerder won het duo met het onderzoek al de Van Melsen prijs, uitgeloofd door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het winnende werkstuk gaat over een onderzoek naar de stabilisatie van oxytocine. Dat is een hormoon dat als geneesmiddel wordt gebruikt bij de bestrijding van postnatale bloedingen. Oxytocine is echter niet stabiel als het buiten de koelkast wordt bewaard. Daarom is het middel niet beschikbaar in Afrika, een continent waar 125.000 vrouwen per jaar overlijden als gevolg van postnatale bloedingen.

De ontwikkeling van een hittestabiele oxytocine formulering is om die reden één van de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Esther en Ilvy hebben onderzoek gedaan naar een nieuwe strategie om het oxytocine te stabiliseren en zo ook bruikbaar te maken voor Afrika. Zij hebben dit onderzoek uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie .

In Moskou werd het onderzoek van Esther en Ilvy winnaar in de categorie Life Sciences; een categorie waarin vanuit de hele wereld 22 projecten streden om de eerste plaats.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring