Navigatie overslaan

Gro­ning­se star­tup wil voor ieder­een altijd energie

Altijd en overal betaalbare energie, voor iedereen. De Groningse startup Powerchainger heeft een duidelijke missie: bouwen aan een toekomstbestendig energiesysteem. Met de hyperintelligente software die Powerchainger afgelopen jaren ontwikkelde, lijkt dat te gaan lukken. De software laat de consument precies zien welke apparaten op welk moment de meeste energie verbruiken.

De kranten staan er al tijden vol van. Dreigende stroomtekorten, een overbelast energienet, dreigende black-outs en energieprijzen die de pan uit rijzen. Kortom, ‘een energiesysteem dat aan alle kanten piept en kraakt’, zoals CEO Yang Soo Kloosterhof het omschrijft. Hij en zijn compagnon Marios Souroulla (CTO) besloten in 2021 het er niet bij te laten zitten: “Dit was hét moment voor het ontwikkelen van een technische oplossing voor deze problemen, die steeds urgenter worden.”

Slimme meter 2.0

Twee jaar lang hebben Kloosterhof en Souroulla en hun team vanaf de Zernike Campus gewerkt aan het ontwikkelen van een prototype ‘Egde’, zoals ze de technologie gedoopt hebben. In een notendop: de technologie laat, met behulp van machine learning (AI), precies zien hoeveel stroom afzonderlijke apparaten in een huishouden real-time gebruiken. Een soort slimme meter 2.0, zou je kunnen zeggen, maar dan in software. Souroulla: “Op dit moment laten slimme meters in huis alleen het totale verbruik zien. Onze software gaat een stap verder en laat per apparaat het verbruik zien", zo zei hij tegen de Groninger Ondernemers Courant.

Hartstikke handig, maar daarmee ben je er nog niet. “Het gaat niet alleen om technologie, óók om gedrag”, vult Kloosterhof aan. “Op het moment dat je weet hoeveel stroom die vaatwasser, droger of wasmachine verbruikt, ben je ook eerder geneigd je gedrag aan te passen en die droger bijvoorbeeld overdag te laten draaien of je auto om 12.00 in plaats van 18.00 uur op te laden, als er meer stroom beschikbaar is die dus goedkoper is. Door de consument op deze manier te sturen, wordt niet alleen de energie optimaal gebruikt, maar kun je als energieleverancier ook tot een meer nauwkeurigere voorspelling van de energievraag komen.”

De markt op

Powerchainger werkt ondertussen samen met Vattenfall, als strategisch partner. Er start deze maand een pilot onder klanten van het energiebedrijf die dan tijdelijk de software thuis kunnen gebruiken. Met de testresultaten en ook gebruikerservaringen zullen Kloosterhof en Souroulla de laatste fase ingaan, voordat ze met hun product de markt op gaan.

De beoogd klanten? Dat zijn vooral energieleveranciers, met Vattenfall voorop. “Voor energieleveranciers en netbeheerders wordt het steeds belangrijker om te sturen op het energiegebruik van consumenten. Dat voorkomt netcongestie maar ook verspilling, en daarmee dus hogere kosten.”

Pilot met consumenten

Niet alleen de eerste pilot met echte consumenten is aanstaande, ook wordt volop gewerkt om de eerste financiering rond te krijgen. “We verwachten in de zomer met een consortium van onder andere NOM en het nieuwe Future Tech Ventures (RUG Ventures, Triade, NOM en IFG) 5 ton binnen te halen. Daarmee kunnen we het team uitbreiden en het product in 12 maanden naar de markt brengen.”

Maar ook niet onbelangrijk: daarmee kunnen Kloosterhof en Souroulla zichzelf voor het eerst ook een salaris uitkeren. “We staan aan de vooravond van een van de grootste transities wereldwijd. We hebben er veel vertrouwen in dat ons product energieleveranciers, consumenten en de samenleving een hoop gaat opleveren. Dat is waarom we de afgelopen jaren veel zelf hebben geïnvesteerd.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring