Navigatie overslaan

Gro­ning­se stu­den­ten beden­ken Flits­bel: Nooit meer zoe­ken naar je fiets!’

Drie Groningse studenten waren het zat om na een avondje stappen hun fiets terug te vinden in een woud van fietsen. Ze bedachten de flitsbel: een slimme bel mét LED-lampje die je aan kunt zetten door op een afstandsbediening te drukken. Het leverde ze vorige maand zelfs de titel van Student Company van het Jaar op.

Luuk Toonstra, Gijs Koopmans en Youri van Vilsteren studeren Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool. Onderdeel van hun opleiding is dat ze een studentenbedrijfje opzetten. De drie studenten kwamen al snel op het idee voor hun flitsbel: een fietsbel en fietsvinder in één.

‘Je weet meteen waar je fiets staat’

“Het idee is eigenlijk simpel”, legt Youri van Vilsteren uit. “Onder het kapje van de bel zit een ontvangertje en een LED-lampje. Een druk op je persoonlijke sleutelhanger met afstandsbediening is genoeg. Het LED-lampje licht op en je weet – zeker in het donker – meteen waar je fiets staat. Het zendertje werkt tot op 100 meter afstand.”

De studenten wonnen er zelfs een prijs mee. Ze zijn Student Company van het Jaar in de categorie HBO. “Deze jonge ondernemers tonen écht ondernemerschap! Ze hebben de volgende stappen al uitgedacht en weten ook hoe ze hun product kunnen re-engineeren", aldus juryvoorzitter Lisanne Adriaens daarover.

Een paar duizend Flitsbellen

Flitsbel gaat zeker verder dan alleen een studieopdracht. De prijs leverde ze veel belangstelling op en de heren presenteren hun vinding dan ook maar wat graag in heuse bedrijfskleding. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de productieversie van de bel. De website is bijna klaar en dan kun je voor 15 tot 20 euro je Flitsbel bestellen. “Er is veel belangstelling. We verwachten alleen dit jaar al een paar duizend flitsbellen te verkopen”, aldus Van Vilsteren.

Swapfiets en ANWB

Het trio heeft inmiddels al veel contacten met grote partijen die geïnteresseerd zijn in de Flitsbel. Zo staan er alleen al in Groningen duizenden vrijwel identieke Swapfietsen die ineens ‘uniek’ kunnen worden dankzij de Flitsbel. “Zij moeten wel eerst zien dat het werkt en dat we kunnen produceren. Maar ook de ANWB ziet er wel iets in, in het kader van fietsveiligheid”, legt Van Vilsteren uit.

Het zal nog een flinke klus worden om de productie groots op te zetten. “We hebben er wel eens over nagedacht om te pitchen bij Dragon’s Den, maar daarvoor zijn we misschien nog niet ver genoeg. Mocht er echter een bedrijf zijn die ons kan helpen, of een retailer die wil samenwerken, dan horen we dat graag”, aldus van Vilsteren. “Ze mogen ons mailen op info@flitsbel.nl.”

Meer informatie over Flitsbel kun je vinden op hun Facebook-pagina.



Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring