Navigatie overslaan

Gro­ning­se stu­den­ten ten­toon­ge­steld in Gro­nin­ger Museum

Groningse studenten worden een half jaar lang tentoongesteld in het Groninger Museum. Niet dat de jongemannen en -vrouwen zo lang in een vitrine moeten blijven zitten, maar wel kunnen bezoekers kijken hoe het er in het studentenleven in Groningen al honderden jaren aan toe gaat.

Het betreft de tentoonstelling Student in Groningen 1614-2014, die van 1 maart tot en met 31 augustus 2014 is te zien. De unieke tentoonstelling is ingericht ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Studenten vormen al 400 jaar een kleurrijk, opgewekt en kritisch element in de stad Groningen. Aan de hand van voorwerpen, originele foto's en filmbeelden worden allerlei facetten van het studentenleven in Groningen belicht.

Veel aandacht is er voor de vele maskeraden. Deze historische optochten werden gehouden tussen 1836 en 1914, en maakten grote indruk op de stadsbevolking. Uitingen van typische studentencultuur met eigen mutsen, liederen en clubkleuren en affiches, vormen de hoofdmoot van de expositie.

De regelmatig georganiseerde stoeten en optochten zorgden voor vertier en vermaak in de stad. Uit de 17e en 18e eeuw worden bijzondere vriendenboeken getoond. In deze alba amicorum schreven de studenten verzen, opdrachten en soms ook tekeningen.

www.groningermuseum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring