Navigatie overslaan

5G Stu­dent Batt­le: stu­den­ten win­nen prijs met slim­me watermeter

Een team van Groningse studenten heeft met een slimme watermeter, die laat zien hoeveel douchewater je verbruikt, de 5G Student Battle gewonnen.

Tijdens de 5G Student Battle werkten vijf studententeams, bestaande uit mbo-, hbo- en wo-studenten, middels een 24-uurs hackaton samen aan innovatieve producten of diensten voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G.

De vakjury bepaalde dat de watermeter (lowflow) er met de eerste prijs vandoor ging. “Loflow is een mooi voorbeeld van hoe een Internet-of-Things toepassing, gebaseerd op 5G, kan helpen om water- en energieverbruik te verlagen,” aldus Wim van de Pol, voorzitter van de vakjury en lid van het College van Bestuur ROC Noorderpoort. Met één minuut korter douchen kan al acht liter water bespaard worden.

De 5G Student Battle werd georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Alfa-college.

Prijswinnaars

Het winnende team - 5G en Duurzaamheid - won de juryprijs en ging naar huis met vijf drones (DJI Mini 2). De publieksprijs ging naar het team 5G en Veiligheid met een slimme brandweerhelm. Met behulp van diverse sensoren krijgt een brandweercommandant hiermee direct inzicht in de situatie waarin zijn collega-brandweerlieden zich bevinden.

Thema’s uit de praktijk

In de 5G Student Battle werkten de studenten aan een praktijkgericht vraagstuk voor een organisatie uit de regio. Voor deze derde editie hebben MarinMinds (maritiem), Arriva (mobiliteit), Gemeente Groningen en het Politie Innovatiehuis Noord Nederland (crowd management), Brandweer Groningen (veiligheid) en Waterbedrijf Groningen (duurzaamheid) een vraagstuk geformuleerd waar de studententeams een innovatief product of dienst voor hebben bedacht. 

Mbo, hbo en wo in één battle

“Het unieke aan dit event is dat de studenten samenwerken in breed samengestelde teams: mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten zitten bij elkaar in een team. En dat werkt!” aldus Peter Rake, Programmamanager bij 5Groningen. Elk studententeam werd begeleid door één of twee teamcoaches afkomstig van één van de 11 partners van 5Groningen.

Volgens Akke Groenewoud, directeur-bestuurder van Economic Board Groningen, is het event zeer waardevol voor de regio. “Economic Board Groningen wil de economie in de provincie Groningen versterken. Dit begint allemaal bij het onderwijs. Het is fantastisch om te zien dat studenten van zowel mbo, hbo en wo-onderwijsinstellingen samenwerken. Een unieke combinatie waar het lokale bedrijfsleven veel profijt van heeft.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring