Navigatie overslaan

Gro­ning­se super­dijk naar China

De Groningse superdijk gaat naar China. Het gaat om de IJkdijk, een dijk boordevol sensoren die voortdurend de toestand van dijken in de gaten houden. De senosortechnologie die in de dijk is ingebracht zal ook worden uitgetest op de dijk langs op één na langste rivier van China, de Gele Rivier.

De dijk langs de Huang He, in Nederland bekend als de Gele Rivier, is zo’n drieduizend kilometer lang. De rivier staat een groot deel van het jaar bijna droog, maar kan in de regentijd flink tekeergaan. Een rivier om in de gaten te houden dus. En dat gaat nu gebeuren met de Groningse uitvinding.

De IJkdijk-technologie werd in eerste instantie ontwikkeld in het fieldlab IJkdijk. Dat fieldlab is te vinden bij het Groninger Bellingwolde. Daar is een kleine polder, waarin testdijken zijn aangelegd die gecontroleerd kunnen bezwijken.

De IJkdijk die daar werd ontwikkeld kreeg een vervolg in een echte dijk, de Livedijk bij de Eemshaven. Die Livedijk is de opmaat naar een volgende fase, waarin diverse typen sensoren een steeds grotere rol krijgen in de dijkbewaking langs kusten en rivieren. Recent is een onderzoeksprogramma goedgekeurd, waarin voor 12 miljoen euro aan vervolgprojecten in Nederland wordt uitgevoerd. Het Nederlandse bedrijfsleven is daar op allerlei manieren bij betrokken, onder andere via AGT. AGT is actief in China, waar het betrokken is bij de beveiliging van de dijken van de Huang He. Daarvoor wil het de sensortechnologie van de IJkdijk inzetten, in eerste instantie als proefproject.

De proef in opdracht van de Yellow River Conservancy Commission (YRCC) moet inzicht verschaffen in de gevolgen van hoogwater, de bezwijkmechanismen als gevolg van dijkerosie en andere risico’s.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring