Navigatie overslaan

Gro­ning­se toe­ris­ti­sche sec­tor heeft goed jaar ach­ter de rug

Ondanks het slechte weer in de zomermaanden en de mindere economische tijden is het jaar 2011 voor de toeristische sector in Groningen goed verlopen. Het aantal overnachtingen is met een daling van 0,9 procent een fractie minder dan in het jaar ervoor, maar daartegenover staat dat de werkgelegenheid in de toeristische sector is gestegen met 2,5 procent en dat toeristen meer geld hebben besteed in de provincie dan in 2010.

In totaal vonden in Groningen 2.432.000 overnachtingen plaats. In de hotels en pensions is het aantal overnachtingen met 2 procent toegenomen. Op de kampeerterreinen heeft zich een daling voorgedaan van 13 procent. De hoeveelheid overnachtingen in recreatie- en verhuurwoningen is licht toegenomen, vooral in Oost-Groningen en West Groningen.

De provincie Groningen kende in 2011 meer jachthavens dan in het jaar ervoor. De groei is vooral terug te zien in de regio Oost-Groningen, waar nieuwe waterwegen zijn aangelegd. Het aantal overnachtingen in jachthavens is wel afgenomen met drie procent. Ook de hoeveelheid passages van recreatieschepen door bruggen en sluizen is licht gedaald. De Robbengatsluis bij Lauwersoog blijft het drukste pleziervaartpunt in de provincie met 12.648 passages.

De werkgelegenheid in de toeristische sector in Groningen is in 2011 gestegen met 2,5 procent. Die toename is vooral terug te zien in de deelsectoren cultuur, recreatie en amusement. In Groningen zijn in totaal 14.769 mensen (fulltime en partime) werkzaam in deze sector. De laatste vijf jaar is de werkgelegenheid in Groningen en buurprovincie Friesland toegenomen met 2,1 procent.

In totaal hebben toeristen 596 miljoen euro besteed tijdens hun verblijf in Groningen, meer dan in 2010.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring