Navigatie overslaan

Gro­ning­se Tvi­light ver­o­vert markt met intel­li­gen­te straatverlichting

Het Groningse bedrijf Tvilight is marktleider op het gebied van intelligente straatverlichting. Tvlight leverde onder andere de slimme verlichting voor het grote P+R-terrein bij Hoogkerk, aan de rand van Groningen. Als op dat terrein niemand aanwezig is, wordt de verlichting gedimd tot 20 procent. Zodra detectoren beweging waarnemen, gaat de verlichting op de plekken waar dat nodig is op volle sterkte schijnen. Dit zorgt voor een energiebesparing van maar liefst 54 procent.

Straatverlichting kost Europa elke dag weer zo’n 27 miljoen euro aan elektriciteit. Immers, de meeste straatlantaarns branden elke dag van zonsondergang tot zonsopgang. Ook als er niemand in de buurt is. En dat is verspilling van geld én energie, vinden ze bij Tvilight. Bovendien zorgt het volgens de Groningers ook nog eens voor onnodig veel lichtvervuiling.

Tvilight heeft hier een oplossing voor: Tvilight intelligente straatverlichting. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een ‘plug & play’ draadloze sensor. In de daluren dimmen de lantaarns naar een vooringesteld niveau. Maar zodra er verkeer gedetecteerd wordt, gaan alle naastgelegen lampen op volle sterkte branden. ‘Op deze manier beweegt een voetganger, fietser of automobilist zich altijd voort in een veilige cirkel van licht. De juiste hoeveelheid licht waar en wanneer dat nodig is, dat is het idee’, aldus Tvilight.

Intelligente straatverlichting kan een energiebesparing tot wel 80 procent opleveren en ook als het gaat om onderhoudskosten kan er flink, tot zo’n 50 procent, bespaard worden. De CO2-uitstoot gaat eveneens omlaag. ‘Tvilight intelligente straatverlichting is daardoor een unieke oplossing die sociale en verkeersveiligheid combineert met een forse besparing’, vat het bedrijf samen.

Niet vreemd dus dat er inmiddels ook al vanuit het buitenland interesse is voor de Groningse techniek. Dat op nieuwszender CNN en in het populaire technologietijdschrift Wired op een lovende wijze aandacht werd besteedt aan Tvilight help daarin natuurlijk ook mee.

www.tvilight.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring