Navigatie overslaan

Gro­ning­se vee­hou­der ont­wik­kelt inno­va­tie­ve metho­de om rid­der­zu­ring te bestrijden

De Groningse veehouder Jan Dolfijn heeft een innovatieve methode ontwikkeld om ridderzuring in grasland te bestrijden. Ridderzuring is een plantje dat moeilijk te bestrijden is en bovendien giftig is voor landbouwdieren. Dankzij de door Dolfijn ontwikkelde methode hoeven er 90 procent minder bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt.

Ridderzuring wortelt diep en het zaad van ridderzuring blijft decennialang in de grond. Omdat de plant giftig is voor landbouwdieren verdwijnt de ridderzuring niet door begrazing. In het veld eten de dieren de ridderzuring niet, maar in gedroogd voer kan de plant alsnog bij de dieren binnenkomen. Het bestrijden van ridderzuring is dus noodzakelijk.

De conventionele methode die momenteel veelal toegepast wordt, is volvelds bespuiten. Dit houdt in dat het gehele veld bespoten wordt met bestrijdingsmiddelen. Het nadeel van deze methode is dat het bestrijdingsmiddel ook op gezond gras terechtkomt en dit gif uiteindelijk ook door de dieren gegeten wordt.

Volgens DolfijnAgri, het bedrijf van Jan Dolfijn, is het helemaal niet nodig om het hele grasland vol te spuiten. Door het bestrijdingsmiddel alleen op de ridderzuring te spuiten, is er nog maar een fractie nodig van het bestrijdingsmiddel. Hiervoor heeft DolfijnAgri een machine ontwikkeld waarmee op het veld de ridderzuring bestreden kan worden. Tijdens de werkzaamheden worden de plekken waar de plant voorkomt geïnventariseerd zodat in het volgende jaar de planten, die weer opkomen, opnieuw behandeld kunnen worden. Na een jaar is er al zichtbaar resultaat en na verloop van tijd verdwijnt de ridderzuring helemaal.

De methode is ook geschikt voor boeren die van plan zijn hun bedrijf om te vormen naar biologisch. zegt Dolfijn. De enige methode voor het bestrijden van de ridderzuring is dan handmatig verwijderen. Met een plant met diepe wortels en zaad wat lang actief blijft, is dit een zeer arbeidsintensieve methode. In de aanloop naar biologisch worden kan DolfijnAgri de ridderzuring gericht en effectief verwijderen, waardoor als een bedrijf eenmaal biologisch gecertificeerd is, onkruidbestrijding veel makkelijker is.

Volgens Dolfijn kiest het ene na het andere bedrijf voor de nieuwe methode. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart ook in de kosten. Overigens is de veehouder alweer bezig met een volgende stap: het ontwikkelen van een biologisch gecertificeerd bestrijdingsmiddel.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring