Groningse vinding geeft rood licht bij te weinig afstand
Een apparaatje dat een seintje geeft als iemand dichter dan 1,5 meter bij je in de buurt komt. Dat is in het kort The Distancer, een Groningse noviteit die nieuwe coronabesmettingen moet helpen voorkomen. Het slimme apparaatje is ontwikkeld voor de zorgsector maar kan in feite op elke werkvloer worden gebruikt. De eerste duizend exemplaren rollen binnenkort van de band.
The Distancer is een hulpmiddel ter grootte van een autosleutel dat aan een koord om de hals kan worden gedragen, of als broche op de kleding. De drager, maar ook degene die al dan niet te dicht in de buurt komt, wordt gewaarschuwd volgens het stoplichtsysteem. Als er een groen lampje te zien is, is er niets aan de hand. Bij oranje wordt het oppassen geblazen, want dan is de afstand 1,5 tot 2 meter. Licht het lampje rood op, dan wordt het tijd om wat afstand te nemen, want dan is de drager te dicht - op 1,5 meter of minder - door iemand genaderd.
Gehandicaptenzorg
The Distancer is oorspronkelijk bedoeld voor gebruik in de zorgsector, en dan met name de gehandicaptenzorg. “Het is aan verstandelijk gehandicapten niet altijd even makkelijk uit te leggen dat je anderhalve meter afstand moet houden. Dit apparaatje maakt dat op een speelse manier duidelijk”, aldus Adri Hendriks, een van de vier ondernemers achter The Distancer.
Het was overigens niet Hendriks, maar Harenaar en ondernemer Leon Fock, mede-eigenaar en oprichter Culterra Holland, die met het idee voor het waarschuwingsapparaatje kwam. Hendriks, eigenaar van golfreisbureau Golftime, en Fock wisten vervolgens nog twee ondernemers te vinden die The Distancer verder wilden ontwikkelden: Henk Smid van hightechbedrijf Variass in Veendam en Niels de Bruin van de CLB Groep, actief op het gebied van communicatie- en domoticaoplossingen voor de zorgsector.
Prikkelarm
Een uitgebreide testsessie zit er inmiddels op: bij een locatie van zorginstelling ’s Heeren Loo, in het midden van het land, werd een demoversie getest, en met succes. “Ze zijn razend enthousiast”, zegt Hendriks over de pilot. Niet in de laatste plaats omdat het apparaatje prikkelarm is: zowel de drager als de verzorger wordt niet gestoord door piepjes, getril of andere geluiden.
Na deze succesvolle proef is de eerste bestelling binnen. Sterker nog, komende tijd rollen de eerste duizend apparaatjes van de band. Dat gebeurt bij Variass, met onder meer vestigingen in Veendam en Stadskanaal.
Veilige werkplek
En daarna wordt het tijd de rest van het land ook lucht krijgt van de beschermende gadget. Hendriks benadrukt dat The Distancer bestemd is voor de business-to-businessmarkt en dus niet zozeer voor de consument. En hoewel het apparaatje ontwikkeld is voor de zorgsector, is het ook heel goed bruikbaar in andere sectoren en branches, zegt de ondernemer. Hij noemt als voorbeeld een organisatie als Gasunie, een grote overheidsinstelling, bedrijven met grote kantoortuinen, of juist de politie. “Eigenlijk is The Distancer geschikt voor alle organisaties en bedrijven die willen zorgen voor een veilige werkplek, waar de kans op besmetting met corona minimaal is.”