Navigatie overslaan

Gro­ning­se zee­ha­vens: scho­ne sche­pen krij­gen korting

Schone schepen kunnen binnenkort rekenen op een voorkeursbehandeling in de twee Groningse zeehavens, de Eemshaven en de haven van Delfzijl. Dat heeft GroningenSeaports, de havenautoriteit van beide havens, besloten. De voorkeursbehandeling past in het streven de milieuoverlast in de Groningse zeehavens verder terug te dringen.

Hoe schoner en duurzamer het schip, hoe groter de korting op de havengelden die ze krijgen van Groningen Seaports. Groningen Seaports is van plan om per 1 januari 2012 de milieukorting op de havengelden voor schone schepen te introduceren.

In het eco-portscertificaat 2010-2012 heeft Groningen Seaports aangekondigd de zogenaamde ESI in te voeren, de ‘Environmental Ship Index’, een internationale standaard voor de vergelijking van scheepsemissies die sinds 1 november 2010 bestaat.

Schepen krijgen punten naarmate zij schoner zijn dan de wettelijke norm. Alleen voldoen aan de wettelijke norm levert geen punten op. Op basis van de punten kunnen zij korting op de havengelden ontvangen. De ESI is in november 2010 gelanceerd door 6 havens (waaronder Rotterdam en Amsterdam, Hamburg, Antwerpen) om milieuvriendelijke scheepvaart te bespoedigen. Groningen voegt zich nu in deze rij zeehavens.

De beoordeling voor de voorgestelde index bestaat uit een score van 0 voor schepen die voldoen aan de standaard milieu eisen tot 100 voor schepen die geen zwavel of stikstofoxiden uitstoten en CO2 metingen bijhouden.

De reders zijn ervoor verantwoordelijk om de schepen aan te melden en op de juistheid van de gegevens toe te zien. Op dit moment zijn 475 schepen door de reders aangemeld. De havendienst controleert de schepen die recht hebben op korting. Reders die sjoemelen worden meteen verwijderd en op een zwarte lijst geplaatst.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring