01/02/2008

Groningse zonnetoren moet stroom opwekken

Chemisch technoloog Hans Banning van het Groningse adviesbureau Proces-Groningen gaat een 25 meter hoge ‘zonnetoren’ bouwen die stroom op moet wekken. Hij doet dit op het Zerniketerrein, waar de Hanzehogeschool gevestigd is.

Het idee voor de zonnetoren komt uit Australië. Daar zijn plannen om een 1000 meter hoge toren in de woestijn van New South Wales te bouwen, met daaronder een gigantische broeikas. De warme lucht in de kas stijgt naar boven en met de stroming die daardoor in de toren ontstaat, kan energie worden opgewekt.

Aanvankelijk was Banning bang dat de bouwkosten van zo'n installatie niet opwegen tegen de energieopbrengsten. Maar naar eigen zeggen begint hij aan het idee te wennen dat het wel mogelijk is. Om dat zeker te weten wil hij studenten van de Hanzehogeschool een glazen kas met toren in een kleiner formaat laten nabouwen, waarmee zo'n 1 tot 2 kilowatt energie mee opgewekt moet kunnen worden. Daarna worden de kosten berekend.

In de hal van de Hanzehogeschool staat nu ter inspiratie een eerste proefopstelling van acht meter hoog. Mocht het lukken om de broeikas en de toren te bouwen, dan wil Banning er mee naar de Wereld Tentoonstelling Energie die in 2014 in Groningen wordt gehouden.

Meer informatie over de Groningse zonnetoren is te vinden op www.proces.nl/en/solar. Een video van het Australische project kan bekeken worden op www.enviromission.com.au

01/01/2008
Visserijhavens Groningen worden goedkoper
01/01/2008
Tennet breidt capaciteit hoogspanningsnet uit