‘Groningse’ zonnewagen op akkerland: groene energie als extra gewas
Dat meldt het Dagblad van het Noorden van maandag.
Het rijdende gevaarte is 12 bij 6 meter, met daarop 50 zonnepanelen. De H2arvester rijdt in een tempo van 10 kilometer per uur over een stuk land waar op dat moment bijvoorbeeld aardappelen of uien groeien. Ondertussen zetten de zonnecellen bovenop de wagen het zonlicht om in elektriciteit.
Rob Jacobs noemt de H2arvester wel een ‘extra gewas’. Het is tenslotte een extra bron van inkomsten voor de boer, die op hetzelfde stuk land nu én kan verbouwen én energie kan produceren, zo zegt hij in de regionale krant.
De naam H2arvester verwijst naar de productie van waterstof (H2), maar het is geen voorwaarde de opgewekte stroom om te zetten in H2. Op het moment dat je meer stroom produceert dan je kunt gebruiken, zijn er twee opties, zegt Jacobs in het Dagblad van het Noorden. Je kunt de elektriciteit terug leveren aan het net of opslaan in een accu om er later in een elektrolyser waterstof van te maken. Dat kan dan bijvoorbeeld in landbouwvoertuigen als groene brandstof worden gebruikt.
Volgens Jacobs kan de H2arvester een enorme bijdrage leveren aan de verduurzaming van landbouw en het inkomen van de boer. De jaaropbrengst van de zonnewagens is ongeveer 250.000 kWh per hectare.
Jacobs en zijn compagnon onderzoeken of de H2arvester ook op andere manieren kan worden ingezet, bijvoorbeeld als het gaat om beregenen of wieden. Ze zijn nog op zoek naar bijvoorbeeld mechanisatiebedrijven met wie ze de wagen in serie zouden kunnen bouwen.