Navigatie overslaan

Groot deel Gro­ning­se huis­hou­dens in toe­komst voor­zien van groen gas

De samenwerkende Groen Gas Hubs in Noord-Nederland kunnen rekenen op een subsidie van 2,2 miljoen euro van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. De subsidie is bedoeld voor de versnelling van het onderzoek naar en de ontwikkeling van de verzamelpunten voor groen gas. Momenteel wordt er gewerkt aan groen gas hubs bij onder andere de afvalscheidingsfabriek van Attero en de suikerfabriek van Suiker Unie in Groningen. Door de ontwikkeling van de hubs en het opvoeren van de productie van groen gas tot 500 miljoen kuub per jaar zouden in de toekomst 300.000 Noord-Nederlandse huishoudens van groen gas kunnen worden voorzien.

Binnen een Groen Gas Hub werken meerdere biogasproducenten op slimme wijze samen om schaalvoordelen te creëren en kostenefficiënt te produceren. In Noord Nederland wordt op 5 locaties gewerkt aan de ontwikkeling van dergelijke Groen Gas Hubs. Afvalverwerker Attero realiseert hubs aan de oostkant van de stad Groningen en in Wijster. Suiker Unie doet hetzelfde aan de westkant van de stad Groningen. Omrin, ook afvalverwerker, is van plan om in Oudehaske een Groen Gas Hub op te richten en Energiebedrijf Essent werkt aan de Groen Gas Hub die agrarische partijen tussen Leeuwarden en Dokkum met elkaar verbindt.

Noord-Nederland, en met name Groningen, is van oudsher dé gasregio van Nederland, met een concentratie van de Nederlandse gasindustrie en een centrale positie als Europese gasrotonde. De unieke kennis over kwaliteit, handel en transport van aardgas kan ook worden ingezet voor de grootschalige introductie van gas uit biomassa. De sterke agro-industrie en de verwerkingsbedrijven voor biologische reststromen in Noord-Nederland hebben afgelopen jaar dan ook nauw samengewerkt met de gasindustrie om grootschalige productie en injectie in het gasnet mogelijk te maken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring