Grootschalige algenteelt en andere innovaties in Groningse ‘biobased economy’
Deze producten uit de ‘biobased economy’ zijn allemaal nieuw en het is nog lang niet zeker of het straks grootschalige nieuwe economische activiteiten zal opleveren. Maar zeker is wel dat kansen die er zijn voor deze sector worden opgepakt in Groningen
Vooral in Noord-Groningen zijn veel nieuwe activiteiten van de grond gekomen. Dat is te danken aan een samenwerking tussen de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) en Syntens Innovatiecentrum. Twee jaar geleden is een groep noordelijke ondernemers, met steun van Syntens en een IPC-regeling (Innovatie Prestatie Contract) van Agentschap NL, gestart met deze BioBased innovatietrajecten. Onlangs werden tijdens een bijeenkomst de resultaten gepresenteerd, waarbij de conclusie was dat de biobased economy langzaam maar zeker voet aan de grond krijgt in Groningen en veelbelovende duurzame innovaties heeft opgeleverd.
Kleinschalige raffinage op de boerderij
Bij deze gelegenheid werd er ook een ‘Bio Energy Processor’ gepresenteerd. Dat is een generator ontwikkeld in Stadskanaal, die in staat is om biobrandstof lokaal te produceren met behulp van bijvoorbeeld koolzaad. Daardoor kan iedere boer straks zijn eigen biobrandstof maken.
In het kort komt het proces hierop neer: koolzaad gaat in een pers, daar komt olie uit en via de ‘Bio Energy Processor’ levert dit naast hoogwaardige biobrandstof ook perskoek (veevoer) en restmaterialen (nutriënten) op. Deze restmaterialen kunnen vervolgens gebruikt worden voor het maken van biokunststof. Inmiddels hebben agrariërs hun eerste orders geplaatst bij TCE- Go Four die samen met Just-a-Techs uit Stadskanaal deze processor op de markt brengt.
Hennep als duurzaam bouwmateriaal
De bedrijven Dunagro en ‘1-2-3 huis’ van Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam hebben de handen ineen geslagen om een huis op de markt te brengen met hennep als bouwmateriaal. Groot voordeel van hennep is het enorme isolatievermogen. Daarnaast zorgt het gebruik van hennep als bouwmateriaal voor een forse CO2-reductie.
Producten van biokunststof
Anome uit Noordlaren heeft een kunstmatig koraalrif in het Markermeer gemaakt, bestaande uit een biocomposiet van vlas en hennep. Daarnaast heeft Steven Krol, eigenaar van interieurarchitectenbureau Zinniger onder de naam Climop een uniek verstelbaar schoolmeubel (groeit met het kind mee) ontwikkeld dat bestaat uit staal en biokunststof.