Navigatie overslaan

Groot­se vie­ring 400-jarig jubi­le­um Rijks­uni­ver­si­teit Groningen

Dit jaar bestaat de Rijksuniversiteit Groningen 400 jaar en dat wordt op grootse wijze gevierd. Een maand lang, van 15 mei tot en met 15 juni, wordt Groningen ondergedompeld in een feestelijk programma rondom het thema ‘RUG For Infinity’ (RUG 4∞).

Al in 2012 is begonnen met de voorbereidingen van de feestmaand, zo vertelt jubileumcoördinator Els van den Berg. Dit heeft geleid tot een veelzijdig en grootschalig programma. Zo zijn er op verschillende locaties exposities te zien over de universiteit en het Groningse studentenleven door de eeuwen heen, waaronder één in het Groninger Museum met als titel ‘De Student in Groningen – 1614-2014’. Van den Berg noemt de tien opvoeringen van de groots opgezette openlucht-muziektheatervoorstelling ‘Voor Eeuwig’, in samenwerking met het Noord-Nederlandse Toneel, één van de hoogtepunten. ‘En op academisch gebied wordt natuurlijk vooral uitgekeken naar de uitreiking van 10 eredoctoraten’, aldus de jubileumcoördinator, die in totaal zo’n 10.000 alumni hoopt te verwelkomen tijdens de festiviteiten.

Een aantal evenementen is natuurlijk alleen toegankelijk voor studenten, personeel en alumni, maar ook voor het grote publiek is er in de tweede helft van mei en de eerste helft van juni veel te beleven in Groningen. Zo voert het GOOV Muziektheater tot en met 15 juni ‘Aletta de Musical’ op, over de beroemde eerste vrouwelijk student van Nederland, Aletta Jacobs. Daarnaast wordt de traditionele ‘Maskerade’ met een moderne twist nieuw leven ingeblazen, onder andere met een feestelijke parade door de binnenstad en wordt de spectaculaire film over het studentenleven ‘For Infinity – The Movie’ vertoond.

Ook valt de ‘Nacht van de Kunst en Wetenschap’ dit jaar in de jubileummaand. Tijdens dit jaarlijkse festival kunnen bezoekers op 24 mei genieten van lezingen, workshops, tentoonstellingen, debatten, wetenschappelijke experimenten, muziek en unieke voorstellingen waar kunst en wetenschap elkaar ontmoetten.

Als afsluitend knalstuk van de feestelijkheden vindt op 14 juni een spectaculair slotfeest plaats op de Grote Markt, de Vismarkt en het Waagplein.|

Voor meer informatie over het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen en het volledige programma, kijk op http://www.rug400.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring