Navigatie overslaan

Groot­ste bio­raf­fi­na­de­rij ter wereld in Delfzijl

De grootste en meest duurzame bioraffinaderij ter wereld komt in Delfzijl. Althans, dat is het doel van een consortium van bedrijven en organisaties, bestaande uit BioMCN, N.V. NOM, Linde Benelux, Siemens Nederland en Visser & Smit. Dit heeft plannen ontwikkeld om op het Chemiepark in Delfzijl een bioraffinaderij bouwen. Het consortium hoopt enkele honderden miljoenen euro’s subsidie van de Europese Commissie. Het plan wordt gesteund door Energy Valley, provincie Groningen, Groningen Seaports en de Gasunie.

In de raffinaderij moet ieder jaar 1,5 miljoen ton afvalhout verwerkt worden tot 500 miljoen liter biomethanol, dat kan worden gebruikt als bijmengsel voor benzine.

Volgens Rob Voncken, directeur van BioMCN en aanjager van het plan, heeft biomethanol de toekomst. Temeer omdat het vanaf 2020 in Europa verplicht is dat tien procent van autobrandstof duurzaam is en de brandstof dus aangelengd moet worden met biomethanol. Hij zegt dat in het Dagblad van het Noorden. Ook de stijgende prijs van aardolie, zou kunnen leiden tot een stijging in de vraag naar biomethanol. Biomethanol kan verder worden gebruikt in onder andere coatings, lijm en verf.

Minister Maxime Verhagen maakt 7 mei bekend of hij het plan voordraagt aan de Europese Commissie en of het plan dus kans maakt op de miljoenensubsidie uit Brussel.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring