Navigatie overslaan

Groot­ste scheeps­lift van Euro­pa geeft impuls aan bedrij­vig­heid Lauwersoog

Het loopt storm bij scheepslift van Next Generation Shipyards in de haven van Lauwersoog. De lift, de grootste in zijn soort in Noord-Europa, werd vorig jaar in gebruik genomen en mag op veel belangstellingstelling rekenen. 'Het is veel drukker dan we van te voren hadden gedacht', zo zegt Albert Keizer van Next Generation Shiplift in gesprek met RTV Noord. 'Kennelijk was het echt een gat in de markt'.

De 14 meter hoge scheepslift staat boven een bassin van 10 meter breed en heeft een capaciteit tot 240 ton scheepsgewicht. Hiermee is deze zogenoemde ‘travel lift’ de grootste van Nederland, België en Noord-Duitsland. De lift is geschikt voor het hijsen van allerlei schepen, van viskotters tot werkschepen en van de bruine vloot tot catamarans. Momenteel maken vooral visserijbedrijven en de offshore windindustrie veel gebruik van de lift.

De ingebruikname van de scheepslift door Next Generation Shipyards viel samen met een vorig jaar afgeronde revitalisatie van de haven van Lauwersoog. In totaal werd zo’n 4 miljoen euro geïnvesteerd in de infrastructuur van de haven van Lauwersoog.

Met de ‘nieuwe’ haven is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan van de vissers die er hun thuishaven hebben. De kade is met ruim 200 meter verlengd, er is een drijvende steiger aangelegd aan de strekdam en de passantenhaven heeft een ruimere doorvaart. Daarnaast zijn er afmeervakken aangelegd voor verschillende soorten schepen, waardoor er meer aanlegfaciliteiten voor het laden en lossen van goederen zijn gecreëerd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring