Navigatie overslaan

Groot­ste wind­park ter wereld wordt straks van­uit Eems­ha­ven gebouwd

De Eemshaven wordt de basishaven voor de bouw van het Engelse windpark Hornsea Two, dat met 165 offshore windmolens het grootste windpark van de wereld wordt. Voor de Eemshaven betekent dit alweer het zeventiende windpark als basishaven.

De windmolens worden gebouwd door Buss Terminal Eemshaven en Deme Offshore. Het windpark wordt gerealiseerd op ongeveer 89 km buiten de kust van Yorkshire (UK) in de Noordzee. “We vinden het fantastisch dat we zo'n groot project hebben binnengesleept in de Britse wateren. Dat laat nog eens zie hoe sterk ons projectteam in Hamburg en onze terminal in de Eemshaven samen zijn”, aldus managing director Martin Schulz van de Buss Energy Group over het nieuwe project.

Hornsea Two

Het Hornsea Two windpark is eigendom van de Deense energiegroep Ørsted en zal bestaan uit 165 turbines van 8 MW. Met een totaal vermogen van bijna 1,4 gigawatt gaat het park ongeveer 1,3 miljoen huishoudens voorzien van groene stroom. Het windpark wordt ongeveer 462 vierkante meter en moet in 2022 volledig operationeel zijn.

De funderingspalen van de windmolens wegen tot wel 1230 ton per stuk en dat is net zoveel als drie volledig volgeladen Boeing 747-vliegtuigen. De palen en verbindingsstukken komen eerst vanuit Rostock, Aalborg en Engeland naar de Eemshaven. Vanuit de Groningse haven wordt het windpark vervolgens gerealiseerd.

Belangrijke haven voor windmolens op de Noordzee

Groningen Seaports’ CEO Cas König is trots op het project. “Prachtig dat DEME opnieuw voor de Eemshaven kiest als basishaven voor dit enorme project. Hornsea Two is al het zeventiende windpark op zee dat via de Eemshaven wordt geïnstalleerd. Niet alleen is dit het grootste windpark voor de Engelse kust, maar ook is dit het grootste park ooit dat via de Eemshaven is aangelegd. En natuurlijk is het een mooi succes voor Buss Terminal Eemshaven, dat al bewezen heeft dit soort gigantische projecten goed aan te kunnen. Daarnaast is het goed voor de activiteiten in de haven, voor de werkgelegenheid en toont het aan dat de Eemshaven écht is uitgegroeid tot een van de belangrijkste offshore windhavens aan de Noordzee.”

Over de Eemshaven als windpark-terminal

Sinds 2009 speelt de Eemshaven een belangrijke rol met betrekking tot de assemblage en de logistieke afhandeling van windturbines. De haven heeft zich in die tijd ontwikkeld tot een basis- en servicehaven van formaat en behoort inmiddels tot een van de belangrijkste offshore windhavens aan de Noordzee. De Eemshaven ligt geografisch gezien erg gunstig. Bovendien voldoet de haven aan alle maritieme eisen en beschikt het over de faciliteiten de benodigd zijn voor de assemblage en logistieke afhandeling van windturbines. Dat heeft geleid tot een indrukwekkend trackrecord: de Eemshaven was al bij de aanleg van 16 windparken betrokken en huisvest onderhoudsbases voor 4 windparken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring