Navigatie overslaan

Groot­ste zon­ne­park van Neder­land bij Delf­zijl nadert voltooiing

De eerste van liefst 116.000 zonnepanelen zijn inmiddels geïnstalleerd en als alles volgens plan verloopt zal Sunport Delfzijl binnenkort zijn eerste stroom aan het net kunnen leveren. Eenmaal volledig operationeel zal het grootste zonnepark van Nederland 30 megawatt aan energie gaan opwekken, voldoende voor de energiebehoefte van liefst 8000 huishoudens.

Het zonnepark, dat net zo groot is als zestig voetbalvelden, is een initiatief van zakenman Hans Hoven. Hij ontwikkelde met zijn bedrijf Sunport Energy de plannen, waarna het Duitse WIRSOL het project overnam en verantwoordelijk werd voor de financiering, bouw en exploitatie van de gigantische zonnecentrale net ten zuiden van het Chemiepark Delfzijl.

Hans Hoven zegt trots te zijn op het project. ‘We zijn er trots op dat we dit innovatieve park op zo’n grootschalige wijze hebben kunnen ontwikkelen in Nederland’. Bij WIRSOL zijn de verwachtingen hooggespannen, zo geeft managing director Peter Vest aan: “Voor WIRSOL is Sunport Delfzijl een grote stap om een belangrijke speler te worden in de Nederlandse markt voor duurzame energie.’

Ook de gemeente Delfzijl is ingenomen met de komst van Sunport Delfzijl. ‘Voor ons als gemeente is dit solarpark een enorme stimulans om naast windenergie nu ook zonne-energie in te zetten voor onze industrie’, aldus wethouder IJzebrand Rijzebol, verantwoordelijk voor onder meer de portefeuille Energie: ‘Wij staan bovenaan in het gebruiken van duurzaam geproduceerde energie. En dat voor een gemeente die meer energie gebruikt dan de hele provincie samen’, zo zegt hij niet zonder enige trots.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring