Navigatie overslaan

Gro­te cam­pag­ne om inter­na­ti­o­na­le star­tups te ver­lei­den zich in Noor­den te vestigen

In januari volgend jaar gaat er een grote, internationale campagne van start om talentvolle ondernemers en startups van buiten de EU te interesseren zich in noordoostelijke regio te vestigen, en dan uit te groeien tot een succesvol bedrijf. Deze internationale talenten krijgen dan een speciaal visum. Niet voor niets heet het van oorsprong Groningse programma dan ook Startup Visa NL. Het is de bedoeling om voor 1 augustus 2022 40 nieuwe bedrijven aan te trekken.

Startup Visa NL is een initiatief van Founded in Friesland, Novel-T en Founded in Groningen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om het programma verder uit te breiden naar Friesland en Overijssel. Het initiatief moet leiden tot een helder en uitnodigend proces voor de startups. maar tegelijkertijd ook tot versterking van de innovatie- en concurrentiekracht van de regio’s en Nederland, zo stellen de initiatiefnemers.

Lusanne Tehupuring, programmamanager Startup Visa NL: “Dankzij het opschalen van dit programma zijn we in staat om vanuit meerdere regio’s onszelf te positioneren als een aantrekkelijk ecosysteem om je bedrijf te vestigen en uit te bouwen." De ondernemers worden gesteund, zodat ze zich maximaal kunnen focussen op waar het om draait: het succesvol laten groeien van je bedrijf, zegt ze.

Met een innovatief, schaalbaar idee en eigen startkapitaal, krijgen de internationale ondernemers een jaar lang de tijd om hun bedrijf te laten groeien. Zij worden hierin begeleid door lokale en regionale ‘facilitators’ die de ondernemers koppelen aan de verschillende topsectoren.

Sinds de start van het programma (2019) in Groningen, hebben ruim 30 ondernemers van buiten de EU zich in die regio gevestigd. Een van hen is Sridhar Kumaraswamy, founder enCEO van Ancora Health: “Het netwerk, de faciliteiten en ook het talent in de regio hebben ons succes mede bepaald. Dat we nu al ruim 1000 klanten en tientallen medewerkers hebben is fantastisch.”

Vorige week won nog een andere Startup Visa deelnemer, HableOne, de 4TU Impact Challenge. Het laat zien dat internationaal talent een belangrijke bijdrage kan leveren aan het innoverend vermogen van ons land.

Foto: de crew van Startup Visa

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring