Navigatie overslaan

Gro­te wereld­wij­de belang­stel­ling voor Gro­ning­se ener­gie-uit­da­gin­gen: Sustai­na­ble Indu­stry Challenge

Meer dan 200 innovatieve bedrijven vanuit de hele wereld, onder andere uit Amerika, Hong Kong en Israël, hebben zich aangemeld met oplossingen voor de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition. Vijf industriële bedrijven uit Groningen en Drenthe hebben uitdagingen voor de vergroening van de chemie en energiesector uitgezet.

Voor het werven van deelnemers is Unknown Group ingeschakeld, een innovatiebureau dat samen met een wereldwijd team van experts de scale-ups van over de hele wereld heeft geworven om zich aan te melden. “We zijn verrast door het grote aantal aanmeldingen,” aldus Akke Groenewoud, bestuurslid Economic Board Groningen, de organisator van de Challenge. Ook over de kwaliteit van de aanmeldingen, waarin de scale-ups hun oplossing motiveren, is Groenewoud enthousiast.

Selectieproces en finale

De komende weken worden de aanmeldingen besproken samen met de vijf industriële bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen: Teijin Aramid, Suiker Unie, ENGIE, ESD-SIC en BioMCN. Vervolgens worden 5 tot 10 bedrijven uitgenodigd voor een kennismaking met deze industriële bedrijven, op 7 en 8 januari.

De grote finale vindt plaats op 8 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in Delfzijl. Op deze avond nemen nationale en internationale scale-ups het tegen elkaar op in de spannende finale. De vijf industriële bedrijven maken dan bekend met welke scale-up zij een pilot-project willen starten om de aangedragen oplossingen te testen. Daarnaast zal de winnaar van de finale ook €100.000 krijgen om te besteden aan de pilot voor de door hun aangedragen oplossing voor de regio.

Bedrijven naar de regio trekken

De Sustainable Industry Challenge moet bedrijven uitdagen om met concrete oplossingen te komen voor vergroening van de chemie- en energiesector. Maar volgens Groenewoud gaat het achterliggende doel veel verder. Het is de bedoeling dat er een relatie wordt opgebouwd met de internationale bedrijven, en ook verbindingen worden gelegd tussen hen en de regionale bedrijven. Om dat te realiseren worden 50 bedrijven uitgenodigd om in januari naar het Noorden te komen en worden er ontmoeten geregeld met 15 a 20 andere bedrijven uit de regio. “We zetten in op het ontstaan van zoveel mogelijk relaties en dat een aantal van de scale-ups zich uiteindelijk gaan vestigen in dit gebied.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring