Navigatie overslaan

H2-Agri: Gro­ning­se boe­ren maken eigen groe­ne waterstof

Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Veel boeren en agrarische bedrijven hebben windmolens en zonnepanelen waarmee ze zelf stroom opwekken. Als de productie groter is dan het verbruik, wordt die stroom op het lokale elektriciteitsnetwerk gezet. Het H2-Agri-project wil deze stroom juist gaan gebruiken voor het maken van groene waterstof.

Het project komt uit de koker van de Nederlandse Waterstof Maatschappij (NWM) en de in Kootwijkerbroek gevestigde startup XTINC Global, die schaalbare elektrolysers voor het middensegment maakt. Inmiddels hebben zich Friesland Campina, Royal Cosun (moederbedrijf van de suikerfabriek Vierverlaten), Rabobank en de provincie Groningen zich bij het samenwerkingsverband aangesloten.

Het is de bedoeling dat de drie bedrijven die meedoen aan de pilot in 2024 de eerste groene waterstof kunnen produceren. Daarbij wordt gekeken naar de financiën, de techniek en de benodigde vergunningen, zo meldt het Dagblad.

Volgens NWM-directeur Eric Hadderingh is het van belang dat er vanuit Den Haag ook oog is voor de productie van groene waterstof door middelgrote bedrijven, en niet alleen voor de zware industrie. Volgens de directeur zijn agrarische bedrijven heel geschikt om zelf groene waterstof op te wekken. “Melkwagens verbruiken duizenden liters diesel. Die wagens zijn te zwaar voor een elektrische aandrijving. Het zou mooi zijn als ze bij de boeren waar ze melk ophalen ook even kunnen tanken. En natuurlijk ook hun eigen trekkers met waterstof kunnen laten rijden.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring