Navigatie overslaan

Hans Sil­vi­us met De Haan Advo­ca­ten in de ere­di­vi­sie’ van de nati­o­na­le advocatuur

Groningen telt steeds meer bedrijven die uitstekend meespelen in de landelijke of zelfs in de Europese top. Met name in de IT-sector hebben zich dergelijke bedrijven ontwikkeld, maar ook in andere branches zijn de laatste decennia bedrijven tot ontwikkeling gekomen die op de hoogste niveaus in Nederland meespelen. In de advocatuur bijvoorbeeld: daar heeft De Haan Advocaten en Notarissen zich ontwikkeld tot een speler van formaat, met in totaal honderdvijftig medewerkers. Sinds 1 januari van dit jaar staat er met mr. Hans Silvius een nieuwe kapitein op de brug. Hij volgde op die datum oprichter en naamgever Winfryd de Haan op als voorzitter van de raad van bestuur.

‘Ja, het gaat goed met ons bedrijf. Met onze honderdvijftig medewerkers zitten we in de top twintig van grootste advocatenkantoren van Nederland. Overigens is het nooit onze bedoeling geweest om maar zoveel mogelijk medewerkers te hebben. Wel streven we er naar om een full-service advocatenkantoor te zijn, met alle specialismen in eigen huis. Kennelijk weet de klant dat te waarderen’, vertelt Silvius (59).

Zelf heeft hij de groei van het bedrijf grotendeels meegemaakt. Hij werkt er sinds 1987 als advocaat, en ontwikkelde zich er in de loop der jaren tot partner en directeur. De Haan Advocaten & Notarissen ontwikkelde zich in vier decennia tot een regionaal full service kantoor met vestigingen in Groningen, Assen, Leeuwarden, Zwolle en Schiphol.

De laatste jaren richt het zich meer en meer op gespecialiseerde dienstverlening aan instellingen en ondernemers.

‘Hoewel we vestigingen hebben in vijf steden is Groningen steeds het hoofdkantoor gebleven. Het bevalt ons er prima. Ons kantoor kenmerkt zich door een nuchtere aanpak, en we komen steeds met praktische oplossingen.’

Ooit was het zeer bijzonder wanneer een groot bedrijf het hoofdkantoor in Groningen had: meestal werd gekozen voor de Randstad. Maar die tijd begint steeds verder achter ons te liggen. ‘Het is uitstekend ondernemen in Groningen. Bovendien zijn er in Groningen veel kennisinstellingen, waaronder de Rijksuniversiteit. En dat is natuurlijk een uitstekende leverancier van jong talent en nieuwe medewerkers. Voor ons is er dus geen enkele reden om ook maar te overwégen om het hoofdkantoor naar de Randstad te verplaatsen’, aldus Silvius.

Ook in de Randstad vinden ze het tegenwoordig veel normaler wanneer ze horen dat zijn kantoor in Groningen is gevestigd: de beeldvorming rond Groningen is in positieve zin bijgesteld de laatste jaren. ‘Ook elders weten ze nu dat er honderd kilometer boven Zwolle een dynamische economie is ontwikkeld waar van alles is te doen.’

Volgens Silvius is Groningen met name sterk als onderwijsstad en in de gezondheidszorg. ‘De kenniseconomie is hier sterk. Het is dan ook geen toeval dat er in Groningen ook steeds nieuwe producten worden ontwikkeld, en dat de regio bijvoorbeeld voorop loopt op het gebied van waterstof’.

De Haan Advocaten steunt van harte de campagne ‘Er Gaat Niets Boven Groningen’, die er op is gericht om de economie van Groningen onder de aandacht te brengen. Om die reden mag hij zich ‘ambassadeur van Groningen’ noemen. Wel zou hij dan, indien mogelijk, moeten vertellen dat het in Groningen prettig ondernemen is. ‘Nou, daar heb ik geen enkele moeite mee, want het is hier inderdaad uitstekend ondernemen’, aldus Silvius.

Wat zijn eigen organisatie betreft is hij ook zeer ondernemend en ambitieus. ‘Ik zou het prettig vinden wanneer we De Haan Advocaten nog beter op de kaart kunnen zetten als kantoor waar ondernemers voor ál hun juridische kwesties terecht kunnen. Er zijn nog steeds bedrijven die denken dat je bent aangewezen op de grote kantoren in de Randstad. Niet dus: in de noordelijke regio kun je uitstekend terecht voor al je juridische vraagstukken’, aldus Hans Silvius.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring