Navigatie overslaan

Han­ze­stu­den­ten ont­wik­ke­len slim­me vuil­nis­bak voor gemeen­te Delfzijl

Op drukke dagen kom je ze vaak tegen: stampvolle vuilnisbakken waar niks meer bij kan. Erg vervelend als je net iets wil weggooien en niet bepaald wenselijk als je de hoeveelheid zwerfvuil op straat wilt tegengaan. Gelukkig komt een groep studenten Elektrotechniek van de Hanzehogeschool met de oplossing: een slimme vuilnisbak die zelf aangeeft wanneer hij geleegd moet.

De gemeente Delfzijl werkt samen met het bedrijf Roelofs aan het bestrijden van (zwerf)vuil. Een van de problemen waarvoor een oplossing gezocht wordt is het zo slim en efficiënt mogelijk legen van vuilnisbakken op straat. Een groep studenten van de Hanzehogeschool heeft zich over dit vraagstuk gebogen en ontwikkelde een slimme vuilnisbak.

De studenten ontwikkelden met hun kennis een nieuw ontwerp, waarbij een sensor in de vuilnisbak wordt geplaatst die aangeeft voor hoeveel procent de vuilnisbak vol zit. De slimme vuilnisbak geeft deze vulgraad door - middels de voor Internet of Things-oplossingen veelgebruikte LORA-technologie - aan een centrale (server). Medewerkers en inwoners van de gemeente kunnen vervolgens gemakkelijk via een webportal zien welke bakken (bijna) vol zitten en dus geleegd moeten worden.

Delfzijl heeft inmiddels een proef uitgevoerd met twee van deze bakken. Die verliep zo voorspoedig dat de gemeente nu aan het bekijken is hoe dit breder ingezet kan worden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring