Navigatie overslaan

Heal­thy Work­pla­ce: nieu­we inno­va­tie­werk­plaats voor gezon­de werk­om­ge­ving in Groningen

De Hanzehogeschool krijgt een innovatiewerkplaats voor de ontwikkeling van kennis en producten die kunnen bijdragen aan een gezonde werkomgeving. In deze ‘Healthy Workplace’ komt ook ruimte voor een bijzonder ‘Living Lab’, waar mensen hun dagelijks werk kunnen doen terwijl er data wordt verzameld over hun bevindingen, gedrag, gezondheid en omgeving.

De Healthy Workplace-innovatiewerkplaats is een krachtenbundeling van de Hanzehogeschool, Menzis, ENGIE Services, Planon, Measuremen en Health2Work. Elk van de partners doet op een ander gebied onderzoek naar het welzijn van werknemer. Het gezamenlijk doel is te zorgen voor betere prestaties, gezondere medewerkers en minder ziekteverzuim.

Daarbij speelt de fysieke werkomgeving een grote rol. Projectleider Jan Gerard Hoendervanger van de Hanzehogeschool: 'Een gezond binnenklimaat voorkomt klachten. Een uitgekiend ontwerp van lay-out en inrichting bevordert gezonde gedragspatronen.' Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen daar een belangrijke rol in spelen, zo geeft Kristiaan Blokzijl van ENGIE Services aan: ‘Moderne technologie (sensoren, wearables, apps, e-coaching) kan helpen bij het beter begrijpen en verbeteren van de wisselwerking tussen gedrag en omgeving.'

Living Lab
Binnen de innovatiewerkplaats komt een bijzonder Living Lab, bij het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool. 'Dat wordt een plek waar mensen hun dagelijks werk doen, terwijl we – met respect voor hun privacy – data verzamelen over hun bevindingen, gedrag, gezondheid en omgevingscondities', zo vertelt Erik Jaspers van Planon. Deze data kunnen de deelnemers in de eerste plaats zelf gebruiken om meer inzicht te krijgen en hun gedrag aan te passen. Daarnaast worden in het Living Lab experimenten uitgevoerd om de effectiviteit van allerlei producten en interventies te onderzoeken. Én het wordt een plek voor kennisdeling waar geïnteresseerden van harte welkom zijn.

Samenwerking tussen praktijk, onderzoek en onderwijs
Binnen Healthy Workplace wordt nauw samengewerkt tussen professionals, onderzoekers en studenten van verschillende vakdisciplines. Lector Facility Management Mark Mobach: “Healthy Workplace valt voor ons binnen het thema Gezonde Gebouwen, onderdeel van het Hanze-speerpunt Healthy Ageing. Daarin onderzoeken we onder meer hoe gezondheid en vitaliteit gestimuleerd kunnen worden met het ontwerp en de inrichting van gebouwen.’

Voor de Hanzehogeschool biedt de innovatiewerkplaats nieuwe mogelijkheden voor praktijkgericht onderzoek en onderwijs. De betrokken bedrijven willen hun klanten bedienen met producten en diensten waarvan de effectiviteit in onderzoek is bewezen. Menzis participeert om samen meerwaarde te creëren voor mens en maatschappij: 'We willen mensen ondersteunen bij die dingen waardoor zij zich energieker, vitaler en zelfverzekerder voelen. Zowel op het werk als privé. We noemen dat ‘Leefkracht’.

De ontwikkeling van het project is te volgen via de website: www.healthy-workplace.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring