Navigatie overslaan

Hel van het Noor­den’ nieu­we ener­gie­bron voor Groningen

De ‘Hel van het Noorden’ gaat een nieuwe toekomst tegemoet als energie- en warmtebron. Die hel, dat is de door supporters gekoesterde bijnaam voor het Euroborg-stadion van FC Groningen. Dit stadion zal in de toekomst niet alleen het meest duurzame stadion van Nederland worden, maar moet ook bijdragen aan de verwarming en verlichting voor 200.000 Groningers.

Dat staat in een plan dat momenteel in de maak is bij FC Groningen en bij een aantal sponsoren van de club, waaronder Energy Valley. Het plan is nog niet af, maar onderdelen er van lekten uit naar Voetbal International. De publicatie leverde een landelijke mediahype op, omdat FC Groningen op slimme wijze het streven naar duurzaamheid wil combineren met rendement.

De plannen zouden FC Groningen namelijk een enorme nieuwe inkomstenbron kunnen opleveren, waardoor de begroting van worden opgeschroeft van 17 naar 25 miljoen euro per jaar. Daardoor moet de club ook structureel tot de top vijf van Nederland behoren.

Bij het uitwerken van de plannen werkt FC Groningen nauw samen met de grote energiebedrijven RWE/Essent en Gasunie, maar ook met Bouwbedrijf BAM en Energy Valley. Zo hoopt de club in 2020 voor 200 duizend personen in de stad Groningen groene energie te realiseren.

Directeur Hans Nijland van FC Groningen wil niet ingaan op de details van het plan, maar geeft wel toe dat er aan een plan wordt gewerkt. Maar dat is, zo laat hij aan Voetbal International weten, eigenlijk oud nieuws. ‘Om van FC Groningen de groenste club van Nederland te maken en ons stadion Euroborg te verduurzamen is al enige tijd bekend. Daarin hebben wij al flinke stappen gezet en we zijn bezig met een plan om dit alles nog verder vorm te geven’, aldus Nijland tegenover het voetbalweekblad.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring