Navigatie overslaan

Hemp Design Fac­to­ry in Oude Peke­la: samen op zoek naar nieu­we toe­pas­sin­gen vezelhennep

Het bedrijf HempFlax uit Oude Pekela heeft zijn voormalige directievilla omgetoverd tot een ‘Hemp Design Factory’. Hier gaat het bedrijf in samenwerking met ondernemers uit de regio en onderzoekers en studenten van de Hanzehogeschool en agrarisch opleidingscentrum Terra op zoek naar nieuwe toepassingen voor hennepvezels.

De initiatiefnemers willen in de Hemp Design Factory mensen bij elkaar brengen die vervolgens gezamenlijk aan de slag gaan met onderzoek en ontwerpen op basis van hennepvezels. Denk daarbij aan bouwmaterialen, mode-artikelen, 3D-printing en spuitgiettoepassingen. Het uiteindelijke streven is om met het innovatielab bedrijven te lokken die uit de HempFlax-grondstoffen eindproducten maken. 'Het zou natuurlijk geweldig zijn als je hier een hele keten van grondstof tot en met het eindproduct hebt', aldus HempFlax-manager Eelkje Oldenburger in het Dagblad van het Noorden.

Het hennepverwerkende bedrijf werd in 1993 opgericht door Ben Dronkers om het eeuwenoude gewas vezelhennep in zijn oude glorie te herstellen. Inmiddels is HempFlax gegroeid van 140 hectare industriële-vezelhennepteelt in 1994 tot 2500 hectare in 2017 en het bedrijf verwacht in 2020 door te zijn gegroeid naar 3500 hectare. De hennepteelt vindt plaats in Nederland, Duitsland en Roemenië en voor de verwerking heeft het bedrijf fabrieken in Oude Pekela en het Roemeense Alba Julia.

HempFlax maakt uit het gewas nu al grondstoffen, halffabricaten en eindproducten voor een schier oneindige reeks toepassingen. Denk aan strooisels en matjes voor dierenverblijven, onderdelen als hoedenplanken en dashboards voor auto’s, voedingsmiddelen, heilzame olie, houtproducten, bouw- en isolatiematerialen, bodemverrijkers en teeltmatjes voor de tuinbouw.

Maar er is nog meer mogelijk, zo ziet Oldenburger, die dan ook vol ambitie naar de toekomst kijkt. Zo heeft HempFlax onlangs een duurzame kunststof ontwikkeld die voor 50 procent uit hennepvezels en voor de andere helft uit bioploymeren bestaat. ‘Het zou mij prachtig lijken als bijvoorbeeld de Hema in zijn restaurants serviesgoed van dat materiaal gaat gebruiken. Dat veel mensen ermee in aanraking komen. We hebben nu contact met een lichtarchitect die het wil gaan gebruiken voor verlichting. Hoe meer toepassingen, hoe beter.’

En het nieuwe Hemp Design Factory kan daarin een belangrijke rol gaan spelen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring