Navigatie overslaan

Hen­nep ver­wer­kings­be­drijf Hemp­flax streeft naar fib­re valley’

Het hennepverwerkende bedrijf Hempflax uit Oude Pekela heeft een moeilijke periode achter de rug. Een nieuw management heeft nu echter ambitieuze plannen om de vezelhennepindustrie rond de Pekela’s nieuw leven in te blazen. In 2008 is in de regio 400 hectare akkerbouwgrond gebruikt om hennep op te verbouwen. In 2009 hoopt het bedrijf dat regionale boeren bereid zijn 1200 hectare vezelhennep te verbouwen.

Uiteindelijk hoopt Hempflax, in samenwerking met andere vezelverwerkende bedrijven, van de Pekela's een 'fibre valley' te maken. Gevestigd in de gigantische hallen waar voorheen papierfabriek Free & Co zat, gebruikt de fabriek op het moment slechts een relatief klein deel van de ruimte. Om er een centrum van de vezelverwerkende industrie van te maken heeft adjunct-directeur Mark Renders het idee opgevat meerdere bedrijven de mogelijkheid te geven zich te vestigen in de fabriekshallen. De lijnen zouden dan veel korter zijn en samen sta je een stuk sterker in onderzoek, marktposities en logistiek', aldus de ambitieuze adjunct-directeur.

Hempflax bestaat sinds 1993 en verwerkt als enige in Nederland op grote schaal vezelhennep tot een halffabricaatvezel voor de auto-industrie. Hiermee biedt het een duurzaam alternatief voor vezels op basis van milieuonvriendelijke grondstoffen als aardolie. Daarnaast produceert het bedrijf isolatiemateriaal, strooisels voor paardenstallen en knaagdierverblijven en maakt het lederolie uit hennepzaad. In de toekomst is het management van plan haar assortiment te verbreden met de productie van textiel.

In de Gouden Eeuw was hennep één van de belangrijkste vezelgewassen van Nederland. Het droeg bij aan de rijkdom die de lage landen in die tijd vergaarden. De Verenigde Oostindische Compagnie gebruikte het namelijk voor scheepvaartbenodigdheden als zeilen en touwen. In de 20e eeuw ging het snel bergafwaarts met de industrietak door de opkomst van het antidrugsbeleid. Sinds de ontwikkeling van hennep met een extreem laag gehalte van de werkzame stof THC begint de hennepteelt weer enigszins op gang te komen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring