Navigatie overslaan

Het bewijs: Gro­nin­gen heeft het ide­a­le kli­maat voor inno­va­tie­ve startups

De startupscene in Groningen bruist als nooit tevoren. De stad telt niet alleen tal van jonge innovatieve ondernemers, er is ook een veelheid aan initiatieven om het ondernemerschap te stimuleren en promoten. Het is dan ook niet vreemd dat Groningen de laatste jaren aan een grote opmars bezig is in de lijstjes van meest succesvolle startups.

Met maar liefst zeven bedrijven in de prestigieuze groeierslijst Technology Fast 50 van 2015 torent Groningen hoog boven het maaiveld uit. Steden als Eindhoven Rotterdam en Utrecht leveren elk maar vier genomineerden; alleen onze hoofdstad Amsterdam doet het beter.

Gerekend naar het aantal startups dat voortkomt uit het wetenschappelijk onderwijs is Groningen helemaal dé startersstad van Nederland. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat de RUG en het UMCG in totaal 111 startups afleverde, met een totale economische impact van liefst 74,2 miljoen euro. Daar kan zelfs Amsterdam niet tegen op. Sterker nog: daar komt de hoofdstad niet eens bij in de buurt, met 47 universiteitsstartups die samen goed zijn voor een economische impact van 38 miljoen euro.

Dat het de Groningse startups zo voor de wind gaat, heeft zonder twijfel te maken met de uitstekende faciliteiten en evenementen in de provinciehoofdstad. Denk bijvoorbeeld aan incubator en accelerator Cube050, de grote startupfabriek The Big Building in het voormalige Groningse posthoofdkantoor, het state of the art Innolab Chemie en het Launch Café in de binnenstad, dat dit jaar niet voor niks werd verkozen tot de op één na beste flexwerkplek van Nederland.

En dan zijn er nog de evenementen die de zucht naar innovatie en business van de Groninger een behoorlijke slinger geven. Neem het Startup Weekend Groningen, het grootschalige inspiratiefestival Let’s Gro, The Holland Web Week Groningen en het jaarlijkse i3event; het zijn slechts een paar voorbeelden. Allemaal zorgen ze ervoor dat er in Groningen constant nieuwe ideeën ontstaan die worden opgepikt door een nieuwe generatie ondernemers.

De Groningse bereidheid tot samenwerking is daarin een belangrijke pré, zo zag ook oud-eurocommissaris Neelie Kroes in 2015. Ze was als ambassadeur van StartUp Delta te gast bij het Startup North Festival en was behoorlijk onder de indruk van het Groningse startupklimaat. ‘Er heerst een goed ondernemersklimaat in Groningen. En dat ligt niet alleen aan de universiteit, maar ook aan de bedrijven en ondernemers die zo goed samenwerken in deze stad’, aldus één van de meest invloedrijke vrouwen van Europa.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring