Navigatie overslaan

Het Groot­se Noor­den: alle hoog­te­pun­ten van Noord-Neder­land in één uniek miniatuurpark

Wil je in één middag de belangrijkste blikvangers van Noord-Nederland zien? Neem dan eens een kijkje op Landgoed Tenaxx in het Oost-Groningse Wedde. Daar werd onlangs ‘Het Grootse Noorden’ geopend, een miniatuurpark vol karakteristieke bouwwerken uit heel het Noorden.

De bijna tachtig miniaturen die op het landgoed te zien zijn, zijn bijna allemaal afkomstig van het voormalige Miniatuurpark Appelscha, dat bestond van 1989 tot 2007. Na de sluiting van dat park zijn de miniaturen ruim tien jaar bewaard in een loods, tot ze in 2018 werden aangekocht door Landgoed Tenaxx.

De miniaturen waren in het afgelopen decennium echter ernstig beschadigd geraakt. Gelukkig heeft een team van experts de afgelopen periode hard gewerkt om met veel liefde en oog voor detail alle blikvangertjes weer in ere te herstellen. En ook de speeltoestellen en het oude dieseltreintje uit Appelscha hebben na een flinke opknapbeurt een plekje gekregen op het Oost-Groningse landschap.

Het resultaat werd op 6 april gepresenteerd. Politiek coryfee en bekende noorderling Hans Wiegel verzorgde op die dag de opening van ‘Het Grootse Noorden’. Het park geeft een fantastisch overzicht van wat de noordelijke provincies zo mooi en uniek maakt. Van de Martinitoren tot de Waterpoort van Sneek en van de Brandaris op Terschelling tot de Drentse ja-knikkers en hunebedden: je vindt het nu allemaal vlak bij elkaar in Wedde.

Dino’s op Landgoed Tenaxx

Wie is uitgekeken in ‘Het Grootse Noorden’, hoeft Landgoed Tenaxx niet te verlaten om nieuwe avonturen te beleven. Naast het miniatuurpark is er namelijk ook een indrukwekkend Dinopark te vinden, dat wordt bevolkt door levensgrote én levensechte dinosaurussen. Je kunt er met lasergeweren op jacht naar dino’s, maar je kunt ook hun fossielen en eieren opgraven, een survivalrun doen en een stukje roeien op de vijver.

En krijg je honger of dorst van al die belevenissen, dan kun je gewoon onbeperkt je eigen frietjes, snacks en ranja pakken. Dat zit namelijk zowel bij het Dinopark als het Miniatuurpark bij de entreeprijs inbegrepen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring