Navigatie overslaan

Het nieu­we plu­to­ni­um’ voor de Gro­ning­se eco­no­mie: big data

Groningen, en ook de rest van het Noorden, ontwikkelt zich mede dankzij de kennis over big data meer en meer tot een belangrijke ICT-regio. Dat zegt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord, een organisatie die als doel heeft om de arbeidsmarkt voor de IT-sector te verbeteren. Volgens Hassert groeien noordelijke bedrijven die zich bezighouden met big data als kool.

“En dat is een prachtige ontwikkeling. In tien jaar tijd zijn er in het Noorden tal van bedrijven ontstaan die zich bezighouden met informatietechnologie. De tijd dat het Noorden wat achterliep ligt nu ver achter ons. Sterker, het Noorden kan zich nu meten met regio’s als Eindhoven of Amsterdam”, zegt Hassert. “De kennis over- en het beheer en gebruik van big data - waar je ook het werken met kunstmatige intelligentie toe kunt rekenen - zorgt daarbij voor een verdere versterking van die positie.”

Samenwerking Noord is een organisatie die tien jaar geleden werd opgericht, met als doel de arbeidsmarkt voor de IT-sector te verbeteren. Waren er eerder acht organisaties bij aangesloten, inmiddels zijn dat er 84. Door deze bedrijven zoveel mogelijk samen te laten werken, kunnen ze elkaar helpen en steunen, en daarmee voorkomen dat schaars IT-personeel naar andere delen van het land verhuist. Ook zorgt betere samenwerking ervoor dat de bedrijven meer power hebben om andere problemen en kansen aan te pakken.


“Eén van de nieuwe kansen is het werken met data. We zitten nu midden in een pandemie. Bij het bestrijden van corona worden big data steeds belangrijker. De beleidsmakers sturen niet alleen op ziekenhuisopnames, maar ook steeds meer op big data. Gelukkig zijn er in het Noorden steeds meer bedrijven die weten hoe je moet omgaan met big data. Eerder was al wel bekend dat big-data verwerking belangrijk is, en werd gezegd dat big data ‘het nieuwe goud’ zijn. Maar je kunt het beter omschrijven als het ‘nieuwe plutonium’. Enerzijds omdat het ook erg kostbaar is. En anderzijds omdat er aan data ook zaken zitten waar we voorzichtig mee moeten zijn, zoals privacy, security, ethiek etc. Met data kun je veel, maar er is dus ook een duistere kant waar we scherp op moeten zijn”, zegt Hassert. “Want het is weliswaar een krachtige energiebron, maar je moet wel héel goed weten hoe je er mee omgaat! En dat is juist waar noordelijke bedrijven goed in zijn."

Vooruitzichten 2022

Samenwerking Noord vierde afgelopen najaar het tienjarig bestaan. Aan het begin van 2022 verheugt Hassert zich op veel nieuwe activiteiten voor 2022. “Eén van onze speerpunten blijft ook het versterken van de samenwerking met andere organisaties in het Noorden. Zo hebben we al een uitstekende samenwerking met onze Friese zusterorganisatie Connect.Frl. Je zou het een soort verloving kunnen noemen. Misschien kan dat leiden tot een huwelijk in de loop van het jaar. Maar dat moeten we dan wel zó regelen dat we gelijkwaardige partners zijn en blijven. Maar als het dan tot zo’n soort huwelijk komt is dat wel óntzettend interessant voor het hele Noorden, want dan ontstaat er wel een club van meer dan honderd belangrijke IT-bedrijven en instellingen. Samen kunnen we dan nóg meer voor het Noorden betekenen”, zegt Hassert.

Maar ook met andere organisaties wil hij de banden aanhalen. Zoals met NoorderLink, de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) of de Noordelijke Productiviteits Alliantie (NPAL). “Want digitalisering verbindt ons allemaal. In plaats van dat iedereen zelf het wiel uitvindt, is het zóveel slimmer om kennis met elkaar te delen. Niet alleen wat betreft de arbeidsmarkt, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van beveiliging, security. Iedereen heeft last van cyber-aanvallen. Dus laten we dan ook samenwerken om er antwoord op te geven. Apart blijven heeft geen enkele zin”, aldus Hassert.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring