Navigatie overslaan

Hete­lucht­ka­non­nen uit Veen­dam bla­zen Chi­ne­se trei­nen schoon

Dankzij het Veendammer bedrijf Mark Klimaattechniek worden Chinese hogesnelheidstreinen sinds kort een stuk sneller van sneeuw- en ijsklompen ontdaan dan voorheen. Het bedrijf heeft in totaal veertig gasgestookte heteluchtkanonnen geleverd voor de hangar van een nieuwe hogesnelheidslijn in het ’s winters ijskoude noorden van China.

De ijsafzetting die door het winterse weer op de trein ontstaat moet regelmatig verwijderd worden. Eerder werd dat gedaan door de trein in een verwarmde ruimte te rijden. Op die manier duurde het echter vijf kostbare uren voordat de trein weer kon rijden. Samen met Mark Klimaattechniek ging China Railways daarom op zoek naar een manier waarop dit sneller kon.

Het ontdooien van de treinen gebeurt standaard in China om te voorkomen dat ze beschadigd raken of loskomende ijsklompen voor ongevallen en storingen zorgen. Mark heeft hiervoor een veel snellere methode ontwikkeld. Door een rij hete luchtkanonnen die lucht van 60 graden onder hoge druk op de bevroren treinen blazen, worden deze razendsnel ontdooit.

De opdracht is tot stand gekomen dankzij de Chinese distributeur van Mark. Het bedrijf in Veendam maakt voornamelijk luchtbehandelingsinstallaties, maar is vooral bekend om zijn systemen voor heteluchtverwarming die in ongeveer negentig procent van de Nederlandse fabriekshallen te vinden is.

www.mark.nl


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring