Navigatie overslaan

Heu­vel­man Ibis: op naar de nati­o­na­le top tien van bag­ger- en waterbouwbedrijven’

In Delfzijl is een bedrijf gevestigd dat zich in enkele decennia heeft ontwikkeld tot het grootste bedrijf op het gebied van baggeren en waterbouwkunde van de provincie Groningen. Heuvelman Ibis, gespecialiseerd in waterbouwprojecten, heeft zich vanuit de luwte in Noord-Groningen krachtig weten te ontwikkelen en behoort nu qua omzet tot de top van Nederlandse bedrijven in deze branche.

En het einde is nog lang niet in zicht. Want Heuvelman Ibis, dat met meer dan honderd medewerkers tot de middelgrote bedrijven in deze sector in Nederland behoort, heeft de ambitie om de komende jaren bij de top tien van ondernemingen in deze branche te gaan behoren. ‘Het gaat goed met ons bedrijf, we hebben recent ook een vestiging in Amsterdam geopend en doen het goed op de Duitse markt. We zijn nog lang niet zo groot als een bedrijf als bijvoorbeeld Van den Herik. Maar we willen wel zó groot worden dat wij in staat zijn ook de grotere klussen aan te nemen’, zo vertelt directeur Erik Stuut van Heuvelman Ibis.

Stuut is nu tweeënhalf jaar directeur van het bedrijf uit Delfzijl, dat uiteenlopende werkzaamheden verricht: baggerwerkzaamheden, waterbouwkundige werken, kust- en oeverwerken, staalbouw, design en construct en ‘hydrografie’: het verrichten van metingen onder water.

De provincie Groningen is altijd sterk geweest in scheepsbouw en heeft een sterke maritieme sector, zeker rond de haven van Delfzijl. Toch is het opmerkelijk dat een bedrijf als Heuvelman Ibis zich heeft ontwikkeld tot een nationale en zelfs internationale speler, die ook erg actief is op de Duitse markt.

Dat Heuvelman zich zo heeft kunnen ontwikkelen is te danken aan ondernemer-pur-sang- en oprichter Arie Heuvelman. Hij richtte het bedrijf op in 1969 in Krimpen aan de IJssel. ‘BV Bagger- en Overslagbedrijf Heuvelman Ibis’ werd vernoemd naar Arie Heuvelman en diens tot kraanschip omgebouwde zeilklipper ‘de Ibis’.

In 1975 trok Heuvelman met zijn ‘Ibis’ vanuit Zuid-Holland naar de haven van Delfzijl. In eerste instantie om mee te werken aan de aanleg van het nieuwe zeehavenkanaal. Het Groningse havengebied was op dat moment volop in ontwikkeling en Heuvelman zag er legio kansen voor zijn baggerbedrijf en wist die te pakken.

Inmiddels heeft Heuvelman Ibis zich weten te ontwikkelen tot een van de grotere spelers op de markt. ‘We willen onze omzet de komende tijd nog verder vergroten van zo’n veertig miljoen tot vijftig á zestig miljoen over een aantal jaren. Door te investeren in nieuwe mensen en zwaar materieel, kunnen we goed inspelen op de steeds groter wordende concurrentie en projecten op de markt. Want als je dat niet aan kunt word je een onderaannemer, en dat willen we niet: we willen een zelfstandig bedrijf blijven dat alle projecten aan kan!’, vertelt Erik Stuut.

In elk geval is Heuvelman Ibis beslist van plan om in het Noorden te blijven. Het bedrijf voelt zich met (Noord-)Groningen verbonden. Daarom ook steunt Heuvelman Ibis de economische campagne ‘Er Gaat Niets Boven Groningen’, en mag Erik Stuut zich ‘Ambassadeur van Groningen’ noemen. Dat houdt ook in dat hij indien mogelijk uitdraagt dat het prima ondernemen is in Noord-Groningen.

‘Het is ook echt uitstékend ondernemen hier. De lijnen zijn kort, en ik heb het gevoel dat de overheden onze activiteiten waarderen. Ook de mentaliteit van de medewerkers hier spreekt ons zeer aan. De mensen zijn betrokken, en voor Groningers geldt nog steeds: ‘afspraak is afspraak’. Dus vanuit Noord-Groningen, en met dochterbedrijven in Amsterdam en Duitsland, gaan we vol vertrouwen de toekomst tegemoet!’, aldus directeur Erik Stuut.

www.heuvelman-ibis.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring