Navigatie overslaan

High tech ver­nuft uit Oost-Groningen

Technisch vernuft, dat is waar het bij het Oost-Groningse FINN allemaal om draait. Het in Stadskanaal gevestigde bedrijf houdt zich namelijk bezig met de ontwikkeling en productie van fijnmechanische precisie-onderdelen die gebruikt worden in sectoren als de (bio)medische industrie, de ruimtevaart, de elektronica-industrie en ook in de sport. Zo levert het bedrijf onderdelen voor satellieten, maar werkt het ook aan de contnue doorontwikkeling van de klapschaats.

De oprichter van FINN, Peter van der Klok, is zelf een geboren en getogen Oost-Groninger; hij is geboren en getogen in Midwolda. De creatieve uitvinder beleefde zijn doorbraak met de ontwikkeling van de klapschaats. Sindsdien is de schaats steeds verder doorontwikkeld en in 2010 is er octrooi verleend aan FINN voor de techniek van de allernieuwste klapschaats. Door deze ontwikkelingen is de sporttak van FINN tegenwoordig goed voor ongeveer 20 procent van de omzet.

Naast het doorbraakproduct levert FINN dus ook high tech precisie-onderdelen voor partijen als het Nederlandse ministerie van Defensie, voor milieu-toepassingen en de wereldwijde biomedische industrie. Al met al verlaten er dus een groot aantal, heel verschillende producten het bedrijfspand in Stadskanaal. Zo zijn de onderdelen van FINN te vinden in auto’s, schepen, meetinstrumenten in bijvoorbeeld satellieten en de orgaantransplantatie-apparatuur van het eveneens Groningse bedrijf Organ Assist.

Een succesvolle vinding van FINN is de AeroFinn. Dit is een apparaatje dat in de luchtinlaat van een verbrandingsmotor (bijvoorbeeld van een auto) geplaatst kan worden en zorgt voor een lager brandstofverbruik, minder uitstoot en meer vermogen. Deze Oost-Groningse uitvinding wordt inmiddels al veel gebruikt in de auto-industrie.

www.finn.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring