Hive.mobility: nieuwe broedplaats voor slimme en groene vervoersoplossingen
Hive.mobility is een kenniscentrum waarin organisaties samenwerken om met behulp van slimme en innovatieve mobiliteit te werken aan een veilige, prettige en (economisch) goed bereikbare regio. Het centrum bundelt (internationale) kennis, ervaringen en initiatieven en biedt studenten, onderzoekers en ondernemers de mogelijkheid om nieuwe vervoersoplossingen te ontwikkelen, te testen en toe te passen in Noord-Nederland.
Het onderzoek in hive.mobility richt zich op vijf deelgebieden van mobiliteit: slimme stadslogistiek, open en verbonden netwerken voor goederen- en personenvervoer, de verduurzaming van mobiliteit en infrastructuur, autonoom vervoer te land, ter zee en in de lucht en 'smart vehicles', oftewel slimme voertuigen. Deze vijf speerpunten vormen gezamenlijk de innovatie-agenda van 'de Hive'.
Demonstraties
Al tijdens de opening van het nieuwe kenniscentrum was te zien waar samenwerking op deze terreinen toe kan leiden. Voor elk van de vijf benoemde speerpunten werden innovaties gedemonstreerd. Zo was er een waterstofbus te zien, maar ook cargobikes, speed pedelecs en een elektrische driewielers. Er werd gevlogen met drones en bezoekers konden kennismaken met verschillende autonome voertuigen, waaronder een trein en een boot. Verder was het TopDutch Solar Racing Team aanwezig en werden initiatieven als Anders Roosteren en het convenant Duurzame Stadslogistiek gepresenteerd.
Proeftuin
Tijdens de feestelijke opening werd ook bekend dat de nieuwe proeftuin SMiLES onderdeel wordt van hive.mobility. SMiLES is door de topsector Logistiek en de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) aangewezen als één van de acht landelijke proeftuinen op het gebied van transport en mobiliteit.
Partners
Hive.mobility wordt mogelijk gemaakt en gefinancierd door de provincie Groningen, gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort en inmiddels negen strategische partners vanuit het werkveld: Hitachi Capital Mobility, Arriva, Qbuzz, RobotTuner, Century, Holthausen, Energy Expo, Groningen Bereikbaar en het OV-bureau Groningen Drenthe. Daarnaast heeft ook het Nationaal Programma Groningen een bijdrage geleverd aan de totstandkoming.