Navigatie overslaan

Hoe Delf­zijl het Ste­de­lijk Muse­um hielp aan spec­ta­cu­lai­re nieu­we bad­kuip’

Inwoners van Groningen die een bezoek brengen aan het heropende Stedelijk Museum in Amsterdam zullen vaak met licht chauvinistische gevoelens kijken naar de uitbreiding. De nieuwe opvallende plastic gevel is namelijk vervaardigd met kunststof dat in Delfzijl is geproduceerd. Teijin Aramid maakt in Delfzijl namelijk de basisgrondstof voor een supersterke kunstvezel: Twaron.

Het ontwerp van Benthem Crouwel Architekten is een honderd meter lange kunststofgevel die vast zit aan het gebouw, oorspronkelijk uit de 19e eeuw, van het Stedelijk Museum. Een architectonische uitdaging die alleen uitgevoerd kon worden met de kunststofvezels van Teijin Aramid.

De hoogwaardige aramidevezel Twaron die werd verwerkt in het nieuwe Stedelijk Museum heeft bijzondere eigenschappen. Het is vijf keer sterker dan staal bij hetzelfde gewicht, het kan tegen extreme temperaturen en in de gehele keten is het een duurzaam product. Voor het Stedelijk Museum is het gedrag van Twaron in combinatie met Tenax het belangrijkst; het zal nauwelijks krimpen of uitzetten bij temperatuurschommelingen.

De aramidevezel Twaron werd in de jaren ‘70 ontwikkeld door AkzoNobel in Delfzijl. Deze multinational verkocht Twaron echter door aan het Japanse bedrijf Teijin, dat de supervezel tot een zeer winstgevend product maakte, zo meldt het blad De Eemsbode uit Delfzijl met gepaste trots.

http://www.teijinaramid.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring