Navigatie overslaan

Hol­land Malt in Eems­ha­ven als eer­ste mou­te­rij ter wereld emissievrij

Het bedrijf Holland Malt in de Eemshaven is onlangs benoemd tot Groene Groninger 2022. Het gaat om een prijs van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), die jaarlijks wordt uitgereikt aan personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de transitie naar een duurzame economie. Holland Malt won de prijs omdat de mouterij in de Eemshaven vanaf 2024 als eerste ter wereld helemaal emissievrij is. Bovendien is het de eerste fabriek in de regio die volledig is overgeschakeld van aardgas naar groene stroom.

Holland Malt gaat onder andere de eigen restwarmte hergebruiken en werken met een warmtepompsysteem. Dat levert op jaarbasis een reductie van CO2-uitstoot op die vergelijkbaar is met de uitstoot van 14.000 huishoudens. Ook wordt gebruik gemaakt van warmtebuffers voor de zelf opgewekte stroom.

Uiteindelijk wil Holland Malt vanaf 2024 volledig emissievrij en de eerste fabriek in de regio zijn die van aardgas volledig is overgeschakeld naar groene stroom.

De Groene Groninger is eerder uitgereikt aan Avantium (2021), Heeres en Heeres (2020) en Cor Zijdeveld (2019). De onderscheiding bestaat uit een beeld van de Chloris Chloris (Groenling) gemaakt door de Groningse kunstenares Annette Hoolsema. De jury bestaat uit Nienke Homan (voorzitter), Johan Visser (Nobian), Edward Groen (Teijin Aramid) en Frans Alting (SBE).

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring