Navigatie overslaan

Holt­hau­sen Groep zet gro­te stap­pen rich­ting een duur­za­me toe­komst voor iedereen

Een veilige leefomgeving met voldoende schone energie voor iedereen: de Holthausen Groep gelooft in een toekomst waarin dit mogelijk is. ‘Energie is overal om ons heen, wij moeten alleen nog een manier vinden hoe we deze energie veilig opvangen, opslaan en bruikbaar maken’, aldus het Groningse familiebedrijf, dat momenteel grote stappen maakt met zijn superduurzame waterstoftechnologie.

Het succesvolle bedrijf – Holthausen schopte het tot de finale van de Groninger Ondernemingsprijs - werd opgericht in 1945, toen de wederopbouw van de Groningse scheepswerven van start ging. De familie Holthausen speelde handig in op de ontstane vraag naar zuurstof voor de vele las- en snijwerkzaamheden en richtte C.G. Holthausen op. Door de jaren heen ontwikkelde het bedrijf zich tot een innovatieve en brede onderneming. Naast de handel in gassen en aanverwante benodigdheden, wist de groep zich ook op het gebied van brandbeveiliging en -preventie een toonaangevende positie te verwerven.

Vanaf het jaar 2000, toen de broers Stefan en Carl Holthausen het stokje overnamen, ging het bedrijf meer en meer inzetten op duurzaamheid. Holthausen werd bijvoorbeeld één van de eerste bedrijven die groen gas gebruikte voor de aandrijving van zijn wagenpark. Het groene denken van de nieuwe generatie binnen het familiebedrijf zorgde voor veel exposure en leidde uiteindelijk tot de oprichting van Holthausen Clean Energy Solutions. Met deze divisie gaan de Groningers de uitstoot van broeikasgassen te lijf.

Hierin is volgens het bedrijf een belangrijke rol weggelegd voor waterstof. Bij de elektrolyse van water komt waterstofgas vrij. Breng je dit vervolgens in aanraking met zuurstof, dan komt er energie vrij. En de reststof? Puur water. Groener kan niet! En naast een groene energiebron blijkt waterstof ook nog eens de ideale energieopslag voor zon- en windenergie te zijn waarbij alle opgewekte energie gewoon op een later tijdstip gebruikt kan worden.

Groene energie zonder nadelen, daar moet je wat mee, zo dachten ze bij de Holthausen Groep. ‘We gingen er mee rijden. Eerst met één wagen, daarna volgde de rest van ons wagenpark’, vertelt Stefan Holthausen. ‘Onze afdeling Clean Technology draait inmiddels overuren. Reguliere voertuigen worden aan de lopende band omgebouwd tot zero emission wagens. De eerste vulstations, Holthausen Energy Points, zijn gerealiseerd en er liggen grootste plannen voor de toekomst klaar: Over vijf jaar exploiteren wij de meest duurzame tankstations in de regio.’ Holthausen Groep hoopt ook anderen te enthousiasmeren voor deze groene transitie zodat men schoner en duurzamer gaat werken.

Het bedrijf hoopt ook anderen te enthousiasmeren voor deze groene transitie zodat men schoner en duurzamer gaat werken. Kennisuitwisseling speelt daarbij een grote rol. Daarom werkt Holthausen Groep onder andere samen met de Hanzehogeschool Groningen en heeft het sinds 2015 zitting in de Noordelijk Innovation Board. Sámen naar een groene en veilige toekomst, dat is het doel.

Bekijk hieronder de finalistenfilm van de Groninger Ondernemingsprijs 2017 over de Holthausen Groep.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring