Navigatie overslaan

Hon­densnacks uit Veen­dam ver­o­ve­ren de wereld

De tijd dat u naar de slager ging om een kluif voor uw hond te halen is, dankzij een Gronings bedrijf voorgoed voorbij. In Veendam heeft de firma Paragon, die snacks maakt voor honden, een groot verkoopsucces met kauwbotten die niet afkomstig zijn van dieren maar die geperst worden uit aardappelzetmeel. De snacks zijn zo’n succes dat er inmiddels al enkele miljoenen producten per week de nieuwe fabriek van Paragon in Vendam uitgaan. Maar de omzet zal snel verder gaan stijgen, want Paragon staat op het punt de markt van supermarktketens in Europa en Amerika te gaan bedienen.

Volgens directeur Wim Pater van Paragon worden de hondenbotten momenteel aan veertig landen geleverd, vooral aan groothandels die ze verkopen aan dierenspeciaalzaken. Maar er wordt nu hard aan gewerkt om de botten rechtstreeks aan supermarktketens te leveren. "Dat betekent een verschuiving van leveranciers. We zijn nu bezig speciale verpakkingen te ontwikkelen en speciale doosjes. Die gaan dan naar testwinkels van de supermarktketens. Als het bevalt, dan komen de producten daarna in de schappen", zo liet Pater onlangs weten aan Radio Noord.

Volgens hem zijn er ook besprekingen om de Groningse hondenbotten te leveren aan Amerikaanse supermarktketens. Paragon werd vorig jaar al winnaar van de Groningse ondernemersprijs. Het bedrijf komt voort uit een onderzoeksproject van aardappelverwerker Avebe. Paragon-directeur Wim Pater ontdekte een nieuwe toepassing voor bioplastics, die door Avebe als te duur werden bestempeld, door ze te verwerken tot hondenkauwproducten.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring