01/04/2008

Honderd miljoen naar Groningse ondergrondse CO2-opslag

Gasunie en de Duitse elektriciteitsproducent RWE gaan samenwerken bij de ondergrondse opslag van CO2 die vrijkomt bij de productie in een nieuwe kolencentrale in de Eemshaven. Het project vergt een investering van honderd miljoen euro. Dat heeft een woordvoerder van Gasunie donderdag bekend gemaakt.

RWE gaat met dit project haar internationale ervaring op het gebied van CO2-afvang in Nederland toepassen. Het project in Noord-Nederland wordt hiermee één van de eerste CO2-keten voor elektriciteitsproductie ter wereld. Afhankelijk van de ontwikkelingen op de CO2- markt is het RWE's intentie om de kooldioxide afvang bij de biomassa/poederkoolcentrale in de Eemshaven op grote schaal toe te passen.

De aard en omvang van de benodigde transportinfrastructuur moet nog nader worden vastgesteld en is mede afhankelijk van de mogelijke behoefte van andere aanbieders van kooldioxide in Noord-Nederland. Gasunie gaat ook de mogelijkheden onderzoeken van CO2 transport over grotere afstand. Marcel Kramer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Gasunie: "Dit zijn uitdagende nieuwe activiteiten, die passen in onze uitgewogen duurzaamheidstrategie. Het is inspirerend dat we als 'Holland gasland' en passend binnen Energy Valley deze nieuwe uitdaging samen oppakken."

01/03/2008
Filmpjes van mobieltjes centraal op Gronings festival
01/03/2008
Groningen presenteert nieuwe vorm van gesubsidieerde arbeid: de Seniorenbaan