Navigatie overslaan

Hoog­kerk Euro­pe­se proef­tuin slim energienet

In het Groningse dorp Hoogkerk gaat voor het eerst in Europa een proefproject van start waarbij 25 huizen worden voorzien van een intelligente energievoorziening. Het project wordt uitgevoerd door energiekennisbedrijf Kema. Er is een zogenaamd Smart Grid aangelegd, een netwerk dat draait op intelligente software en gebruik maakt van wind- en zonne-energie en traditionele energiebronnen.

Deze slimme energienetten zijn al wel uitgetest op laboratoriumniveau, maar nog nooit ‘in het echt’. In Hoogkerk gaat Kema bekijken of die labmodellen ook op grotere schaal werken. Het probleem met wind- en zonne-energie is namelijk dat ze onregelmatig energie leveren. Daarnaast hebben mensen min of meer hetzelfde leefritme, wat betekent dat ze ook op hetzelfde moment bijvoorbeeld de warmtepomp aan zullen zetten of hun elektrische auto opladen. Om te voorkomen dat de energielevering uitvalt, worden deze bronnen middels het intelligente net op elkaar afgestemd.

Kema houdt zich bezig met de ontwikkeling van slimme netten, en is van plan na Hoogkerk het project op nog grote schaal uit te gaan voeren in andere plaatsen in het land. De eerste resultaten van het project in Hoogkerk worden over een half jaar verwacht.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring