Navigatie overslaan

Hub’ maakt Gro­nin­gen Air­port Eel­de straks bereik­baar van­uit Peking, Ber­lijn of Los Angeles

Het zijn spannende weken voor Marco van de Kreeke, directeur van Groningen Airport Eelde. Want er is een gerede kans dat Groningen Airport Eelde straks een ‘hub-verbinding’ krijgt: een dagelijkse luchtverbinding met een internationale luchthaven. Wanneer die verbinding er inderdaad komt - bijvoorbeeld met de luchthaven in Kopenhagen - dan krijgen niet alleen inwoners uit Noord-Nederland via een tussenstop verbindingen met bestemmingen in de hele wereld, maar kunnen zakenmensen uit andere delen van de wereld nu ook veel gemakkelijker naar Noord-Nederland reizen.

‘De realisatie van een ‘hub-verbinding’ is echt van groot belang voor Eelde en de regio. Dan kunnen zakenmensen vanaf Peking, Los Angeles of Berlijn heel gemakkelijk naar het Noorden komen. Bijvoorbeeld naar het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen of naar een congres van het Groningen Congresbureau. Ze hoeven dan niet meer met trein of bus vanaf Schiphol naar het Noorden te reizen. Dat scheelt enorm veel reistijd’, zegt Marco van de Kreeke.

Wanneer er dankzij een hub-verbinding twee keer per dag 50 tot 70 personen naar Kopenhagen zouden vliegen, dan levert dat Eelde 30.000 tot 40.000 passagiers per jaar extra op. En daar zou de luchthaven heel blij mee zijn. ‘Zo’n hub is in eerste instantie belangrijk voor de noordelijke economie. Er zitten in Groningen, Friesland en Drenthe veel grote bedrijven en instellingen met relaties in de hele wereld, en daar is het zeer interessant voor. Maar voor onze luchthaven zelf is een groei van het aantal passagiers natuurlijk ook heel welkom’, aldus Van de Kreeke.

Marco van de Kreeke is inmiddels vier jaar directeur van Eelde. Bij zijn aantreden was de start- en landingsbaan juist verlengd, en de initiatiefnemers daarvan hadden er hoge verwachtingen van. Maar die verwachtingen zijn niet echt uitgekomen, al had Eelde in 2015 dan wel een record aantal passagiers. Maar de noordelijke luchthaven had in zekere zin pech, omdat de gevolgen van de economische crisis zich deden voelen, en omdat de luchthaven op dit moment nog voor een groot deel gericht is op chartervluchten naar populaire bestemmingen in bijvoorbeeld Turkije en Griekenland. En juist die landen kregen het zwaar door de vluchtelingenproblematiek. Twee factoren dus waar de luchthaven zelf geen invloed op had.

‘We hebben het best zwaar gehad door de problemen in Griekenland en Turkije. We zijn nu hard bezig met nieuwe bestemmingen voor volgende zomer. En de komende winter komen er meer bestemmingen naar de Canarische eilanden, zoals een uitbreiding op Gran Canaria. Wij doen er dus alles aan om te reageren op de markt, maar het kost nu eenmaal tijd om vluchten te plannen.’

Een van de andere positieve ervaringen betrof de Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum. ‘Er kwamen toen ook veel bezoekers vanuit Londen naar Eelde om de Bowie tentoonstelling te bezoeken. Het mooie was dat daar een promotieactie aan vooraf was gegaan, mede gesteund door Marketing Groningen, Bos&Bos Catering en Reisbureau Internoord. Ik denk dat als we in het Noorden vaker gezamenlijk de schouders zetten onder promotie, we nog veel meer bezoekers naar Noord Nederland kunnen halen dan we misschien denken!’, aldus Van de Kreeke.

Het bevalt directeur Van de Kreeke heel goed in het Noorden, al zat het de luchthaven de afgelopen jaren niet echt mee. Maar Van de Kreeke oogt strijdbaar en is er van overtuigd dat je het geluk soms moet afdwingen door ondernemend te zijn. Dat doet hij het liefst samen met andere noordelijke ondernemers. ‘Wij hebben zelf maar een kleine organisatie. Maar door samen te werken kunnen we echt een heel eind komen, daar ben ik van overtuigd.’

Groningen Airport Eelde steunt de campagne ‘Er Gaat Niets Boven Groningen’. Als directeur van de luchthaven mag Van de Kreeke zich ‘Ambassadeur van Groningen’ noemen. Dat betekent dat hij uitdraagt dat het prima ondernemen is in het Noorden. ‘Het uitstralen van die boodschap gaat me echt heel gemakkelijk af. Ik doe namelijk niet anders in deze functie. Wij verkopen niet Groningen Airport Eelde maar heel Noord-Nederland. Ik kan dat vol overtuiging zeggen, want dankzij de schaal en de samenwerking in het Noorden is het echt heel prettig om hier te ondernemen. Al hoop ik echt dat de “hub” door gaat, zodat wij ook weer nieuwe mogelijkheden krijgen om samen met het regionale bedrijfsleven Groningen en de rest van Noord-Nederland in de wereld te ‘verkopen’, aldus Marco van de Kreeke.

www.gae.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring