Navigatie overslaan

Huid­ont­ste­kings­rem­mer uit aardappels

Het Oost-Groningse aardappelzetmeelconcern AVEBE investeert miljoenen euro’s in een nieuw dochterbedrijf: SOLANIC. SOLANIC heeft al een veelbelovende doorbraakinnovatie in de pijplijn: high performance eiwitten met unieke eigenschappen, voor toepassing in de (humane) voedingsmiddelen en de farmaceutische industrie. In de voedingsmiddelenindustrie biedt het de fabrikanten vele voordelen ten opzichte van dierlijke eiwitten. In de farmaceutische industrie kan het toegepast worden als huidontstekingsremmer. SOLANIC start in het najaar met de productie.

De nieuwe onderneming heeft de opdracht om de aardappel tot waarde te brengen door niet-zetmeel grondstoffen in de aardappel met een hoge toegevoegde waarde te raffineren, te ontwikkelen en te vermarkten. Daarmee moeten nieuwe toepassingen en/of markten worden aangeboord om zodoende nieuwe winstbronnen voor AVEBE te creëren.

Het is één van de manieren waarop AVEBE de komende jaren tot hernieuwde winstgroei wil komen. Dankzij de nieuwe vinding ziet AVEBE de toekomst plotseling aanzienlijk rooskleuriger in. Met het afstoten van alle niet-strategische activiteiten en de voltooiing van de reorganisatie in 2006 is de ombouw van het bedrijf voltooid. Het nieuwe jaar markeert voor AVEBE het begin van een fase van hernieuwde winstgroei, gestoeld op innovatie. 'De komende jaren wil AVEBE de winst weer aanzienlijk laten groeien, en daarvoor zijn investeringen in innovatie essentieel,' aldus bestuursvoorzitter Okke Koo.

De innovatie-initiatieven zijn al op de goede weg met Eliane, een uniek high performance aardappelzetmeel dat vorig jaar geïntroduceerd is. De nieuwe innovatiedochteronderneming SOLANIC is het volgende sleutelinitiatief.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring