Navigatie overslaan

Huis­Veen­dam: deco­ra­tief bio­la­mi­naat uit orga­ni­sche afvalstromen

Op zoek naar een stijlvolle én duurzame vloer- of wandbedekking voor je woning of bedrijfsruimte? Dikke kans dat je slaagt bij het jonge en innovatieve HuisVeendam. Het Oost-Groningse bedrijf vervaardigt decoratief biolaminaat uit organische afvalstromen. Er valt te kiezen uit meer dan honderd verschillende laminaten, die door het gebruik van allerlei gewassen elke ruimte een erg warme en natuurlijke uitstraling geven.

HuisVeendam beschikt over hoogwaardige kennis van lijmen op basis van aardappelzetmeel, een alomtegenwoordig product in het oosten van Groningen. Een combinatie van die lijm met allerlei organische vezels, van aardappelschillen tot strohalmen en van herfstbladeren tot lavendelplanten, levert opvallend en verrassend plaatmateriaal op, dat toepasbaar is op allerlei oppervlakken.

En mocht de gewenste look er toch niet bijzitten dan kun je zelfs de gewenste vezel toesturen. HuisVeendam checkt dan in zijn laboratorium of het geschikt is voor verwerking in een laminaat. Maar het grootste deel van de laminaten wordt geproduceerd uit oogst- en productieafval uit de landbouw en agro-industrie. Daarmee krijgen materialen die door velen gezien worden als afval een nieuwe, waardevolle bestemming.

Omdat de laminaten die HuisVeendam produceert, worden geleverd als plaatmateriaal, zijn ze eenvoudig te verwerken. Het gebruik van de platen als vloerbedekking ligt natuurlijk voor de hand, maar ook als wandbekleding of bijvoorbeeld kastdeuren misstaat het natuurlijke materiaal niet.

Het biolaminaat van HuisVeendam bestaat uit organische vezels die onderling verlijmd zijn met zetmeellijm. De biolaminaat-laag is tot drie millimeter dik en is verlijmd op een compensatielaag van papier en houtvezel. Standaard wordt het laminaat geleverd op een basis van populieren-triplex, maar op verzoek is het ook mogelijk hiervoor een ecologische spaanplaat te gebruiken.

De biolaminaten worden in de fabriek van HuisVeendam voorzien van een dunne laklaag ter bescherming tegen vocht en vuil. Het is echter mogelijk om het materiaal precies naar smaak te brengen door het zelf nog af te werken met verschillende lakken.

Huis Veendam draagt met haar producten bij aan de zogenaamde circulaire economie; een economisch systeem bedoeld om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waar mogelijk vernietiging te minimaliseren. Anders dan wanneer grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

www.huisveendam.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring