Navigatie overslaan

Hydro­gen Val­ley’ Gro­nin­gen zet vol in op waterstof

Groningen ontwikkelt zich komende jaren tot dé waterstofregio van Nederland. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er uiterlijk in 2030 geen gas meer uit de bodem komt, en Groningen zet daarom nu vol in op waterstof. De regio heeft daarvoor alle papieren in huis, niet in de laatste plaats de bestaande gasinfrastructuur, die uiterst geschikt is voor het transport en de opslag van waterstof.

Nu de gaswinning in Groningen wordt stilgelegd, brengt dat twee problemen met zich mee, zo schrijft duurzaamheidsplatform Voordewereldvanmorgen. Allereerst zijn er in Groningen duizenden mensen werkzaam de gaswinning, maar daarnaast is er ook nog de ondergrondse gasinfrastructuur, bestaande uit zo’n 12.000 kilometer aan leidingen.

De duurzame oplossing ligt voorhanden: groene waterstof. Er is voldoende kennis in de regio, voldoende personeel én de bestaande gasleidingen kunnen geschikt worden gemaakt voor het vervoer van waterstof. Groene waterstof welteverstaan, waterstof die wordt gewonnen met behulp van duurzame energiebronnen, zoals wind- of zonne-energie, en waarbij alleen zuurstof vrijkomt. Het grote voordeel van waterstof: je kunt het opslaan in buizen en tanks, zodat de energie altijd ter beschikking is.

Hydrogen Valley

Noord-Nederland is eind vorig jaar door de Europese Commissie uitgeroepen tot Europa's eerste Hydrogen Valley. De regio kreeg 90 miljoen euro subsidie, waarmee voor 2025 een volledig functionerende, groene waterstofketen geïnstalleerd moet zijn.

Volgens Voordewereldvanmorgen is het niet zo vreemd dat uitgerekend Groningen is aangewezen als waterstofregio. Groningen heeft tenslotte alles (bijna) in huis: duurzame energiebronnen, een elektrolysefabriek, voldoende kennis en mogelijkheden voor distributie en opslag.

Duurzame energiebronnen

Groningen heeft al een flink aantal wind- en zonneparken, maar een nog te bouwen megawindmolenpark in de Noordzee moet het duurzame energiehart worden van dit waterstofproject. De molens, zo’n duizend in totaal, moeten in 2040 10 Gigawatt aan energie opwekken.

Fabriek

Om de energie van de windmolens om te zetten in groene waterstof is een elektrolysefabriek nodig. Deze fabriek wordt in de Eemshaven gebouwd, waar het de opgewekte energie van de windmolens in de Noordzee opvangt en omzet in waterstof.

Distributie en opslag

De bestaande gasinfrastructuur die in Groningen ligt, is uitermate geschikt voor het transport en de opslag van waterstof. Er zijn maar weinig aanpassingen nodig om de bestaande leidingen waterstofklaar te maken.

Waterstof-projecten in Groningen

Er gebeurt in Groningen al een hoop op het gebied van waterstof. Zo opende afgelopen jaar HyStock de deuren in het Groningse Veendam. HyStock is de groene waterstofinstallatie van Gasunie, waarmee het met de opwekking en opslag van groene waterstof experimenteert.

Wagenpark en openbaar vervoer

De veeg- en vuilniswagens in Groningen rijden op waterstof. De wagens worden aangedreven door een elektrische motor, die op waterstof draait. Met een volle batterij en tot 12 kilogram waterstof kunnen de afvalwagens zo'n 15 uur rijden.

Het regionale vervoerbedrijf Qbuzz rijdt al sinds 2017 met twee waterstofbussen in de provincie. Voor het einde van 2021 moeten er nog eens twintig waterstofbussen bij gaan komen. En in maart van dit jaar zijn er twee weken lang proefritten uitgevoerd met de eerste waterstoftrein. De proef is geslaagd en de eerste verwachte CO2-neutrale trein gaat in 2025 tussen Veendam en Stadskanaal rijden.

Werk aan de winkel

Kansen genoeg dus, maar ondertussen is er ook nog flink wat werk aan de winkel, zo signaleert Voordewereldvanmorgen . Zo moeten er een flink aantal waterstoftankstations worden bijgebouwd voor de regionale bussen. Daarnaast moet ook de ondergrondse infrastructuur worden aangepast, en zowel het windmolenpark als de elektrolysefabriek in Eemshaven moeten nog worden gebouwd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring