Navigatie overslaan

iFol­low: slim­me web­si­te uit Gro­nin­gen ver­vangt Louis van Gaal

Voetballers, hockeyers, andere sporters, leerlingen of docenten: iedereen die streeft naar betere prestaties kan sinds kort gebruik maken van een in Groningen ontwikkelde nieuwe website: iFollow. Met behulp van die website wordt iedere sporter zijn eigen Louis van Gaal of Gerard Kemkers. Dat wil zeggen: ze hebben geen coach nodig die constant langs de kant staat om hen aan te vuren en hun prestaties bij te houden, maar ze kunnen dit grotendeels zelf doen. De website iFollow is ontwikkeld door Wim van der Mark, docent aan het Instituut voor Sportstudies aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij won daar eerder deze maand een prijs voor: ‘De Innoveer’, de prijs voor de meest innovatieve docent binnen de Hanzehogeschool.

Het door Wim van der Mark ontwikkelde iFollow vergroot de betrokkenheid, bevordert de zelfregulatie, verhoogt het leerrendement en creëert meer motivatie, zo is de bedoeling.

iFollow is een digitaal instrument waarmee de sporter op een snelle, eenvoudige manier reflecteert op zijn sportontwikkeling. Hiervoor zijn essenties van de wedstrijd vertaald in prestaties die de sporter moet leveren om zichzelf te bekwamen in zijn sport. Alle prestaties zijn afgeleid uit de wedstrijd. Het iFollow systeem kan worden gebruikt voor verschillende sporten, waardoor alle verenigingen het systeem kunnen gebruiken.

Met het digitale iFollow systeem beoordelen sporters hun eigen prestatie-indicatoren. Toch blijft een trainer voor de sporter wel handig, want met hem kan de sporter de resultaten van iFollof bespreken en nieuwe schema’s opstellen. Door periodieke beoordelingen en coachingsgesprekken tussen trainer en pupil ontstaat een traject dat moet leiden tot verbeterde prestaties tijdens een wedstrijd.

Competentiegericht

Vanuit de wedstrijd worden benodigde ‘competentiegebieden’ vastgesteld, waarin een sporter competent moet zijn om zo de wedstrijd te kunnen winnen. Voor bijvoorbeeld de hockeysport is het nodig dat iemand ten alle tijde de bal goed onder controle moet kunnen houden. De sporter moet dus competent zijn in het 'Baas zijn over de bal'. Dit wordt een competentiegebied. Vervolgens wordt er gekeken welke prestaties er moeten worden geleverd om daadwerkelijk baas te kunnen zijn over die bal. Deze prestaties worden de prestatie-indicatoren genoemd. Een prestatie-indicator voor 'Baas zijn over de bal' kan bijvoorbeeld worden: 'Ik kan hard rennend over het veld de bal dicht bij me houden'.

Meer informatie: www.ifollow.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring