Navigatie overslaan

IJzer­sterk Gro­nin­gen heeft als con­gres­stad nog een wereld te winnen

Groningen heeft als congresstad een wereld te winnen. Groningen Congres Alliantie (GCA) wil een platform ontwikkelen dat grote congressen naar de stad haalt. De alliantie bracht afgelopen week zeventig partijen bijeen in het Groninger Forum, met als doel enthousiasme voor de congresplannen te genereren. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Groningen geknipt voor houden congressen

Groningen is als stad geknipt om congressen te huisvesten, volgens een analyse van BRO (Ruimte om in te leven), maar maakt daar nog weinig gebruik van. Volgens de analyse is de congresmarkt na de coronacrisis met een opleving bezig. Er is een groeiend aantal congressen, maar die worden weinig in Groningen gehouden. Steden als Nijmegen, Eindhoven of Enschede doen het beter.

Dat is opmerkelijk, want Groningen heeft volgens BRO een ijzersterke positie als het gaat om het binnenhalen van congressen. Er zijn volgens Jan Carel Jansen Venneboer van BRO prima locaties, zoals Martiniplaza, Forum en de Stadsschouwburg. Ook het aantal hotels in de stad is de afgelopen jaren gegroeid.

Groningen op de kaart zetten

Voor de coronacrisis waren er in Groningen congressen, vooral over wetenschappelijke en medisch-technologische onderwerpen. Vlak voor de coronacrisis werd de GCA in het leven geroepen. Nu er meer ruimte is voor congressen wil GCA proberen Groningen op de kaart krijgen als congresstad. De alliantie wil de samenwerking tussen particuliere partijen en overheden van de grond tillen en heeft Groningen Conventions in het leven geroepen. Dat is het bureau dat Groningen breed moet verkopen op de congresmarkt.

Groningen Conventions is dit voorjaar van start gegaan en zit nog in de opstartfase. Volgens de GCA is er nog zeker een half miljoen euro nodig om echt los te kunnen met marketing en acquisitie. Daar staat tegenover dat congressen de stad economisch behoorlijk wat kunnen opleveren. Onderzoeken laten zien dat een congresganger de stad gemiddeld 380 euro oplevert.

Foto: Deon Prins

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring