Navigatie overslaan

IKEA Gro­nin­gen wint prijs met duur­za­me bedrijfsvoering

De Groningse vestiging van IKEA is winnaar van de Energieprijs Ondernemend Groningen 2012. De jury zei grote waardering te hebben voor de behaalde energieprestatie van IKEA en voor de brede inzet op duurzame bedrijfsvoering. Daarbij vond de jury IKEA een voorbeeld in het omgaan met medewerkers om continu energiezuinige en duurzame prestaties te leveren.

Met de Energieprijs Ondernemend Groningen 2012 wil de gemeente ondernemers stimuleren innovatief met energie om te gaan. Innovatie en voorbeeldfunctie zijn daarbij belangrijke criteria. De gemeente heeft de ambitie om energieneutraal te worden in 2035.

IKEA heeft het afgelopen jaar een forse besparing gerealiseerd van 51 procent op de gasrekening door het toepassen van een warmtepomptechniek in combinatie met koude-warmte opslag in de bodem. Hiermee wordt de winkel duurzaam gekoeld en verwarmd. Daarnaast doet IKEA meer in haar duurzame bedrijfsvoering, zoals een ver doorgevoerde afvalscheiding, recycling en herbestemmen van afvalstromen. Hierdoor kan de vestiging afvalstromen beperken en soms waarde toevoegen door bijvoorbeeld van etensresten weer biogas te laten maken.

IKEA is er van overtuigd dat er ook nog veel gedaan kan worden en de vestiging heeft een zeer actief programma om besparing en duurzaam ondernemen terug te laten komen in de winkel. Er is een duurzaamheidsgroep die nieuwe ideeën genereert voor de winkel. Ook wordt elke medewerker opgeleid in duurzaamheid en uitgenodigd om nieuwe duurzame ideeën te bedenken. Voor de jury is IKEA een voorbeeld hoe een organisatie met zijn medewerkers continu zichzelf wil verbeteren om energiezuinige en duurzame prestaties te leveren.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring