Navigatie overslaan

Inno­va­tie­cen­trum Buil­dinG geeft for­se impuls aan bouwinnovatie

Het innovatiecentrum voor de bouwsector BuildinG, op de Zernike Campus in Groningen, heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. En ook voor 2019 staan er weer volop vernieuwende projecten op stapel.

BuildinG werd in september 2017 officieel geopend. In haar eerste volledige kalenderjaar werden al heel wat ondernemers, onderzoekers, studenten en burgers samengebracht in de zoektocht naar innovaties voor de bouwsector. Belangrijke Resultaten waren onder meer de lancering het ‘Scholenbouwmaatje’, een kwaliteitstool voor scholenbouw, en de uitbreiding van het BuildinG Innovators NetworK naar liefst 42 leden.

Zo’n duizend studenten deden er mee aan allerlei projecten; van eerste kennismakingen met de bouwwereld tot volledige afstudeeronderzoeken. En in totaal kwamen er tijdens bijeenkomsten, rondleidingen en events maar liefst 3500 bezoekers over de vloer van het imposante gebouw. Onder hen was ook de koninklijke familie, die op Koningsdag 2018 een kijkje kwam nemen en onder meer een demonstratie van de innovatieve triltafel kreeg voorgeschoteld.

Met die triltafel, waarop het effect van aardbevingen op constructies kan worden getest, werden gedurende het jaar dertig testdagen gehouden. Daaraan werkten 15 bedrijven samen met TNO en de Hanzehogeschool aan nieuwe technieken om aardbevingsschade te verminderen of zelfs te voorkomen.

Ook de ‘innovatiegevel’ van de BuildinG-testhal is een groot succes gebleken. Hier lieten acht vernieuwers in de bouwwereld allerlei innovatieve materialen en bouwmethoden zien die kunnen een bijdragen aan een in alle opzichten duurzame toekomst van de sector.

Een belangrijke succes is ook de uitbreiding van de kennisbank van het Kennisplatform Bouwen en Versterken, dat in 2017 werd opgericht. Daarin is een schat aan data te vinden, verdeeld over zes categorieën: ‘Aardbevingen en Bodemtrillingen’, ‘Schade en Herstel’, ‘Veiligheid en Versterken’, ‘Meten en Monitoring’, ‘Industrie en Infrastructuur’ en ‘Overige Aspecten’.

En ook voor het nieuwe jaar staan er weer volop bouwinnovaties op het programma. Zo zal er een ambitieus vijfjarenplan worden gepresenteerd, waarin onder meer plannen zijn opgenomen voor het bouwen van stevige bouwinnovatie-allianties voor Groningen en het Noorden. Daarnaast worden nieuwe programma’s als BuildinG Digital en het MKB Serviceloket opgestart en zal er volop aandacht zijn voor thema’s als zorg, de circulaire economie en duurzaamheid zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring